kask jaki najlepiej polecacie do Varadero 1000
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
kask jaki najlepiej polecacie do Varadero 1000
mam 188cm i szukam najlepszego dostępnego kasku bardzo prosze o pomocne modele kasków bo nie moge się zdecydować poz dzieki
Ja kupiłem za 100 euro Nolana n102. Nie jest to może najwyższa polka ale całkiem przyzwoity, w ładnym lakierowaniu no i promocyjna cena zadecydowała. Zwracaliśmy tez uwagę ze jest przystosowany do systemu mikrofonu i głośników, nawet z Bluetooth. W związku z charakterem mojej pracy nie mogę wyłączyć sie z kontaktu telefonicznego i muszę być cały czas "na nasluchu" a w trakcie jazdy bez systemu audio jest to niemożliwe.
No ale marze o Schubercie C3, to fakt...
No ale marze o Schubercie C3, to fakt...
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
Tak naprawde cena nie gra roli garnek kupuje dla wygody komfortu i bezpieczeństwa ,do tej pory miałem szczękowca Caberga ale szczerze gówno jakich mało piszczy czeszczy i się sam otwiera masakra nie polecam kosztował 600pln .Zastanawiałem się na integralnym nie szczekocem ale chętnie posłucham waszych opini .dzieki
- staciek
- Sympatyk
- Imię: Staszek
- Model: Varadero SD02
- Rocznik: 2004
- Kontakt:
a ja swojetigana pisze:Tak naprawde cena nie gra roli garnek kupuje dla wygody komfortu i bezpieczeństwa ,do tej pory miałem szczękowca Caberga ale szczerze gówno jakich mało piszczy czeszczy i się sam otwiera masakra nie polecam kosztował 600pln .Zastanawiałem się na integralnym nie szczekocem ale chętnie posłucham waszych opini .dzieki

polecam schuberth C3
nic się nie otwiera, a wręcz przeciwnie, jak masz otwartą "szybkę" i zaczynasz wchodzić w pierwszą kosmiczną, sama się przymyka

dobrze leży, hałas - no nie jest tak jak byś siedział w rezerwacie skał... bardziej molo w Sopocie - trochę szumi, ale jest OK
blenda - hymm tu można dyskutować (mechanika i kształt są OK), ale jedynie stopień przyciemnienia - jak dla mnie zbyt mało "ściemnia" i mam okulary p. słoneczne + blenda :oops:
system audio - jeszcze nie wiem - w tym roku planuję zakup.
co jeszcze ...
wentylacja - jest OK w zimie praktycznie nie paruje; w lecie dobrze przewiawa (za wyjątkiem korków :twisted: )
zapięcie - łatwo można zapiąć/odpiąć w rękawicach (ok może po drobnym przetrenowaniu w rękawicach - bez rękawic idzie gładko)
szczęka - czasami wymaga przytrzymania jedną ręką kasku, i pociągnięcia za szczękę, aby zamki zaskoczyły
łatwo się wyjmuje "bebechy" do przepierki
czy coś jeszcze...
chciałem kupić czarny matowy - wygląda obłędnie ;-) ale sympatyczny Pan Sprzedawca doradził biały z dwóch powodów:
- mniej się nagrzewa
- poprawa bezpieczeństwa (kierowcy puszek w pierwszym odruchu myślą o miśkach {ciekawe dlaczego tak myślą

w listopadzie zaliczyłem parę kursów w deszczu - żadnych przecieków nie stwierdziłem
to tyle 8)
naprawdę warto pojechać do sklepu gdzie nie naciągają na zakup danego modelu bo jest większa marża, tylko gdzie fachowo doradzą - przymierzyć parę w różnym zakresie cenowym - zapamiętać faworytów - poczytać opinie i wrócić do sklepu po wybrańca...
ja tak ostatnio zrobiłem z wdziankiem (kurtka + spodnie) tylko nie miałem okazji jeszcze sprawdzić ja się sprawuje na moto :twisted: :twisted: :twisted:
PS . kiedy będzie WIOSNA ???
;* Varadero XL 1000
- eneron
- Sympatyk
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
Bardzo chciałem kupić porządny kask i wybór padł na C3. Jak dla mnie ten kask ma ogromną wadę - zapięcie. Przymierzałem C3 w rozmiarze L, zapięcie wpija się w jabłko Adama, regulowałem na rożne sposoby - mała poprawa była gdy na maxa zluzowałem zapięcie ale przy małej glebie kask po prostu by się przesunął na głowie z tak poluzowanym zapięciem. Potworny dyskomfort przez zapięcie, po sklepie w kasku chodziłem kilka minut myśląc, ze się przyzwyczaję lub coś się poprawi - przez 3 dni podrapana grdyka była. Welurowa tkanina z gąbką, która ma za zadanie izolować zapięcie od szyi na niewiele się zdajestaciek pisze: zapięcie - łatwo można zapiąć/odpiąć w rękawicach (ok może po drobnym przetrenowaniu w rękawicach - bez rękawic idzie gładko)
Zmiana rozmiaru na XL i poprawiła się sytuacja z zapięciem ale co z tego skoro nie mogłem swobodnie, bez bólu i ucisku spojrzeć w prawo, w lewo a tym bardziej skinąć głowa w dół
:shock:
Jeśli stojąc nieruchomo z kaskiem na głowie czuję jak zapięcie mnie uwiera, ale jak pomyślałem co się będzie działo np podczas jazdy motocyklem po nierównościach....

Mierzyłem też Neotec'ai jest zdecydowane lepiej ale problem podobny co w C3 też nie czuje się komfortowo.
Sprzedawca mówił, że sporo ludzi narzeka szczególnie w C3 na nieergonomicznie umiejscowione zapięcie. Pocieszył mnie faktem, że na przełomie marca/kwietnia Schuberth wypuści poprawioną wersję C3 tzn pasek z zapięciem będzie odsunięty do przodu. Więc dzielnie czekam na poprawioną C3 :twisted:
Dla porównania założyłem garnek Sharka czy Caberga (nie pamiętam) i w kasku za 600zł ten problem z zapięciem nie występował :shock: :? :roll: Z kolei gdy się miało na głowie C3 a później sharka czy tam caberga - różnica kolosalna (pomijając zapięcie), nie sadziłem, że aż taka na korzyść C3 chociaż Neotec nie wiem czy nie ma przyjemniejszego materiału zastosowanego wewnątrz kasku:shock:
Sorry że tak się rozpisałem :oops:
Honda Varadero XL1000VA - 2006r - sprzedana
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Re: kask jaki najlepiej polecacie do Varadero 1000
Jak byś miał 194cm to poleciłbym ci HJC RPHAMAX, ale na 188cm nie mam pojęcia jaki kask wybraćtigana pisze:mam 188cm i szukam najlepszego dostępnego kasku bardzo prosze o pomocne modele kasków bo nie moge się zdecydować poz dzieki

- kjuik
- Udaje motocyklistę
Dawno temu mialem Nolana z n-com i mialem wrazenie ze pomimo ustawienia glosnosci na max glosniczki jakies lipne sa.
Ciekawym opinii innego uzytkownika.
Ciekawym opinii innego uzytkownika.
* * *
Od urodzenia skazany na sukces,
a jesli teza o zaostrzaniu sie walki klasowej w miare postepu socjalizmu jest prawdziwa,
to w przyszlosci takze na wiezienie.
* * *
Od urodzenia skazany na sukces,
a jesli teza o zaostrzaniu sie walki klasowej w miare postepu socjalizmu jest prawdziwa,
to w przyszlosci takze na wiezienie.
* * *