Sioło Budy. Jest to "wieś we wsi" położna w środku Puszczy Białowieskiej lekko na uboczu drogi Hajnówka-Białowieża
Wejść do tej chałupy drzwiami jest nie wiele wygodniejsze od wejścia oknem, drzwiami jak i oknem jest ciasno

tradycyjnie w Puszczy żubr jest tuż za rogiem

to raczej nie jest typowo podlaska chata

Bardzo podobny dom można zobaczyć w ORYGINALNYM stanie w miejscowości Dubicze Cerkiewne

Kombajn z epoki

tzw wóz "gumowy" i wóz "żelazny", nazwy zaczerpnięte od rodzaju kół

Beczka do zmiękczania skór za pomocą grubych trocin świerkowych + żrącego środka, po czym przez 3 - 4 godziny obracano beczkę i wyjmowano mięciutkie skóry

ule wydrążone z lipowych pni
Miejsce do biesiadowania
Na terenie sioło budy znajdują się te oto tradycyjne podlaskie chaty do wynajęcia

Szybki przelot Puszczą z miejscowości Budy (ok 10km od Białowieży) do Narewki i dalej nad zalew Siemianówka
Siemianówka, mala część zbiornika
Znajdzie się też coś dla miłośników grzebania w piachu

Bez kolegów w takiej sytuacji ciężko by było się oswobodzić
W drodze do Jałówki...
Ruiny kościoła w Jałówce zniszczonego przez cofające się wojska niemieckie
kilkaset metrów od ruin kościoła jest już szlaban graniczny...
Szutry, moje ulubione

Przy okazji wrzucę jeszcze kilka fotek z okolic Kruszynian i Bobrownik
Gramotne, malutka wieś (3 lub 4 domy) położona na skraju lasu, zimą zapewne ciężko jest tu się dostać...
Kolejna wieś położna w pobliżu rzeki Narew
Jadąc szutrowymi drogami natrafia się na malutkie wioseczki z klimatem, gdzie większość mieszkańców to starzy ludzie
Krzyżówka

Dziwny budynek, nie wiem po co i czemu ma służyć

Varadero do jazdy po lesie słabo się nadaje ale dla chcącego nic trudnego - jak widać

Podjazdy pod górę też nie są żywiołem Varadero ale jakoś daje radę

Wszechobecny program Natura 2000, było dobrze do czasu gdy w zamian gminy otrzymywały pieniądze z tytułu włączenia ich do Programu. Obecnie
na terenach objętych tym Programem nic poza przyrodą nei może się rozwijać... Problem ten znają tylko mieszkańcy tych terenów, innym może się wydawać że to błogosławieństwo, mieszkańcom jest to przekleństwo
Małe wioseczki zaczynają się wyludniać