wkońcu jaki olej wlac
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
wkońcu jaki olej wlac
Panowie i Panie to wkońcu jaki olej wlac do silnika żeby było ok.jeżdziłem na motulu ,mobilu i jakiś tam jeszcze.Jaki olej lejecie do swoich maszyn,poczytalem kilkanaście postów i sam nie wiem jedni nazekają inni chalą.
-
- Sympatyk
- Imię: Radek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Re: wkońcu jaki olej wlac
No właśnie i tu jest dylemat ,jak sam widzisz zdania są podzielone,trudny wybór, najważniejsze żeby spełniał normy przewidziane przez producenta
- jedras
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Jędrzej
- Model: XL 1000V Varadero
- Rocznik: 1999
A ja zaryzykuję stwierdzenie, że obojętnie jaki byle markowy i przeznaczony do motocykli (oczywiście spełniający normy producenta).
Honda XL1000V Varadero
Honda XL600V Transalp
Italjet Formula 125
Suzuki GT80L
Romet Ogar 200
Romet Pony M2
Honda XL600V Transalp
Italjet Formula 125
Suzuki GT80L
Romet Ogar 200
Romet Pony M2
- Gregor
- Zapalony motocyklista
- Imię: Grzesiek
- Marka motocykla: Triumph
- Model: Tiger 1200
- Rocznik: 2013
Sorki ale nie mogę się powstrzymać...
Najlepiej rzepakowy, z pierwszego tłoczenia... i obowiązkowo z zimnej filtracji
Najlepiej rzepakowy, z pierwszego tłoczenia... i obowiązkowo z zimnej filtracji

Romet Kadet >> CZ 350 >> junak M 10 >> junak M 10 z koszem >> dniepr MT16 (kosz) >> kawasaki KZ 550 >> suzski GS 1000 >> honda Varadero >> TEX 1200
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
http://www.motocykl-online.pl/testy/Tes ... -40,7697,1
Każdy leje co mu pasuje ale wg.instrukcji obsługi ma być 10W-40.
Każdy leje co mu pasuje ale wg.instrukcji obsługi ma być 10W-40.
-
- Udaje motocyklistę
- Model: XL1000 ABS
- Rocznik: 2005
Posłuchaj.... jak zapytasz w końcu jakie opony założyć, albo jaki zestaw napędowy, albo ile ma palić, ile wyciąga, itp. to otrzymasz 10-20 odp i każda różna, wiec ilu ludzi tyle opinii, doświadczeń itp. Wiec nie pytaj tylko lej i sam sie przekonasz że, ten cichy ale jak gorący to stuka, ten jak zimny to do bani ale na gorąco robi się fajnie, a ten drogi, ten nie znany, spróbujesz, doświadczysz i potem jak ktoś zapyta - TO W KOŃCU JAKI OLEJ? To Ty zabłyśniesz i powiesz/napiszesz - powiem Ci Bracie miałem ich ze cztery i ten jest taki, ten taki a tamten to jest perełka, a zaraz po Tobie napisze 22 innych kolesi i sam stwierdzisz o kurw....to jaki ten olej mam w końcu lać. I tak do usranej śmierci
Przyjemność jazdy Varadero jest równie wielka jak seks, tak więc ideałem było by uprawiać seks jadąc na varadero.
- Merlin
- Sympatyk Weteran
- Imię: Maciek
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2011
10W40
10W50
5W30
5W40
5W50
motocyklowe
http://castroledge.pl/oleje/dobierz-olej
http://www.motul.com/pl/pl/products/recommendation
10W50
5W30
5W40
5W50
motocyklowe
http://castroledge.pl/oleje/dobierz-olej
http://www.motul.com/pl/pl/products/recommendation
-
- Stały bywalec - trochę wymiata
Ja zalałem Motul - średnio zadowolony (nie czułem żadnej różnicy), poprzednio Valvoline (po zalaniu zdecydowanie ciszej działał silnik), teraz planuje Bel-Rey podobno dobry.. Albo wrócę do Valvoline..
Przy wymianie warto się zaopatrzyć w nową śrubę spustową jeśli dawno swojej nie wymieniałeś oraz moim zdaniem koniecznie nowy filtr oleju. Moja prywatna opinia.. 

-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: XL1000
Ja leje do SD01 http://sklep.scigacz.pl/olej-silnikowy- ... 17880.html Wymieniłem z Motul'a 5100, IMO jest zdecydowanie lepszy Belray, ciszej pracują biegi w pełnym zakresie temperatur silnika, zdecydowanie mniejsze wibracje.Rafik pisze:Ja zalałem Motul - średnio zadowolony (nie czułem żadnej różnicy), poprzednio Valvoline (po zalaniu zdecydowanie ciszej działał silnik), teraz planuje Bel-Rey podobno dobry.. Albo wrócę do Valvoline..Przy wymianie warto się zaopatrzyć w nową śrubę spustową jeśli dawno swojej nie wymieniałeś oraz moim zdaniem koniecznie nowy filtr oleju. Moja prywatna opinia..
- Midmere
- Uczy się jeździć
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2002
To przy okazji zapytam jeszcze o nasadkę do odkręcania filtra oleju HF303 (HifloFiltro) - czy nasadka o rozmiarze 65 mm, ilość kątów-14 będzie pasowała do tego filtra? Już mnie wkurza dziurawienie filtra i odkręcanie go z pomocą śrubokręta 

Honda Varadero XL 1000
-
- Model: XL1000
Kup zwykły klucz do odkręcania filtrów; szczękowy, łańcuchowy lub taśmowy. Odkręcanie na wkrętak / śrubokręt / to istne barbarzyństwo . Dokręcaj zawsze ręką na max.Midmere pisze:To przy okazji zapytam jeszcze o nasadkę do odkręcania filtra oleju HF303 (HifloFiltro) - czy nasadka o rozmiarze 65 mm, ilość kątów-14 będzie pasowała do tego filtra? Już mnie wkurza dziurawienie filtra i odkręcanie go z pomocą śrubokręta
-
- Udaje motocyklistę
- Model: Varadero 1000
Tak się składa, że mam w domku filterek i 14-kątowa (65mm)nasadka będzie pasować.To przy okazji zapytam jeszcze o nasadkę do odkręcania filtra oleju HF303 (HifloFiltro) - czy nasadka o rozmiarze 65 mm, ilość kątów-14 będzie pasowała do tego filtra? Już mnie wkurza dziurawienie filtra i odkręcanie go z pomocą śrubokręta
Jak masz już taką nasadkę i klucz dynamometryczny to zalecany moment dla filtra to 10Nm.
- james
- Imię: Marek
- Rocznik: 2000
Najlepszy klucz dynamometryczny, do przykręcania filtra oleju to ręka - nic nie przekręcisz i masz pewność, że nic nie będzie leciało/pociło sięmatimatimati pisze:Tak się składa, że mam w domku filterek i 14-kątowa (65mm)nasadka będzie pasować.To przy okazji zapytam jeszcze o nasadkę do odkręcania filtra oleju HF303 (HifloFiltro) - czy nasadka o rozmiarze 65 mm, ilość kątów-14 będzie pasowała do tego filtra? Już mnie wkurza dziurawienie filtra i odkręcanie go z pomocą śrubokręta
Jak masz już taką nasadkę i klucz dynamometryczny to zalecany moment dla filtra to 10Nm.

-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Model: Varadero Xl
- Rocznik: 2003
ja jeżdże na oleju Motul 10w-40 7100 i jestem zadowolony, wszystko płynnie chodzi, żadnych ubytków. Na nowy sezon również się w taki zaopatrze.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej
- Red
- Rekrut
- Marka motocykla: HONDA
- Model: Varadero 1000
- Rocznik: 2004
Zgadza się, Motul 7100 to bardzo dobry olej, skrzynia pracuje jak masełko, ostatnio robiłem serwis z zaworami przy 31 tys. km przebiegu a motocykl mam od 4 tyś. km. przebiegu i powiem że byłem mile zaskoczony, po pierwsze luzy zaworowe praktycznie fabryczne a korzystając z tego że miałem sprzęta rozbebeszonego poprawiłem tylko 2 ssące, ale sprawa najważniejsza pod deklami po tym przebiegu i stosowaniu tej oliwy jak nowy, zero nagaru, wszystko czyste i w jak najlepszym porządku. Piszę o tym bo mam porównanie, robię ze sprzętami na co dzień i nawet regularne wymiany oleju półsyntetycznego niestety nie dają takiego efektu. I jeszcze jedno, wymiana według książkowego przebiegu to troszkę za dużo, po pracy skrzyni biegów czuć że oliwa powoli traci swoje właściwości, ja wymieniam co 6 - 8 tyś km.