Czy próbował ktoś kiedyś zamontować taśmę z LED jako światła awaryjne i umieścić je pod czerwoną osłoną w kufrze?
Zastanawiam się czy jest to możliwe. Jest tam niestety stosunkowo wąsko. Ale może ktoś próbował?
Pozdrawiam
Taśma LED jako awaryjne?
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Arek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Sa
- Rocznik: 2005
Re: Taśma LED jako awaryjne?
ja kupowałem taśmy led w sklepie feniks-led.pl i nie miałem jak dotąd żadnej awarii 

- syku
- Sympatyk
- Imię: Sylwek
- Marka motocykla: suzuki
- Model: gsx-1250fa
- Rocznik: 2010
Re: Taśma LED jako awaryjne?
zakładam że chcesz wpakować żółte ledy a nie czerwone.
jeśli tak to będziesz miał problem z jasnością świecenia (czerwony plastik wycina większość fal z zakresu długości fali innych niż czerwona)
oznacza do że z "leda żółtego" gdzie światła czerwonego nie jest zbyt dużo wytniesz wszystko co nie jest czerwone - wiele nie zostanie
będziesz miał po prostu kiepskie światło.
pomijam że ledy są przystosowane na 12V a podepniesz je pod jakieś 14V i wypadałoby zmienić rezystory w taśmie.
przesterowana leda trochę popracuje - ale niestety jej trwałość się zdecydowanie skróci i dodatkowo w takiej "wypalonej diodzie" osłabnie poziom światła
wypadałoby zbić te 2V albo na diodach, albo na jakiejś przetwornicy zmniejszającej (step-down)
jeśli tak to będziesz miał problem z jasnością świecenia (czerwony plastik wycina większość fal z zakresu długości fali innych niż czerwona)
oznacza do że z "leda żółtego" gdzie światła czerwonego nie jest zbyt dużo wytniesz wszystko co nie jest czerwone - wiele nie zostanie
będziesz miał po prostu kiepskie światło.
pomijam że ledy są przystosowane na 12V a podepniesz je pod jakieś 14V i wypadałoby zmienić rezystory w taśmie.
przesterowana leda trochę popracuje - ale niestety jej trwałość się zdecydowanie skróci i dodatkowo w takiej "wypalonej diodzie" osłabnie poziom światła
wypadałoby zbić te 2V albo na diodach, albo na jakiejś przetwornicy zmniejszającej (step-down)