NOLAN N104 EVO CLASSIC & Shark EVO ONE
- ropa2
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Roman
- Marka motocykla: Yamaha
- Model: FJR
- Rocznik: 2008
NOLAN N104 EVO CLASSIC & Shark EVO ONE
Witam, bije się z myślami odnośnie tych dwóch kasków. Nadszedł czas na nowy kapelusz , całe życie w integralach. Od roku mam duże wiaderko i rozważam szczękowca. Podoba mi się shark z inowacyjną technologią chowania szczęki. Ale nolam dobrze trzyma notowania i opinie. Może któryś z szanownych koleżanek i kolegów używa wymienionych w tytule kasków , lub ewentualnie może coś pominołem na rynku ciekawego .
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Re: NOLAN N104 EVO CLASSIC & Shark EVO ONE
Dołóż 2 stówy i kup schubetha c3.Będzie pan zadowolony 

- Nuno
- Sympatyk Weteran
- Imię: Krzysiek
- Model: XTZ 1200 Super Tener
- Rocznik: 2010
Chyba więcej stów do c3 trzeba dołożyć...
Mam od ponad roku N104 Evo i jestem zadowolony. Przed zakupem Nolana przymierzałem się do Sharka tyle że model Evoline 3, ponieważ EVO ONE dopiero miał premierę.
Również podoba mi się rozwiązanie szczęki w sharku. Zdecydowałem się jednak na Nolana, ponieważ mechanizm szczęki i sama szczęka w modelu Evo 3 nie wydawała się zbyt solidna. Ogólnie kask bardzo duży, skorupa gruba...
Nolan jest dobry pod każdym względem. Solidny, dosyć cichy, dobra blenda i obsługa, duuuży wizjer i bardzo dobre dopasowanie.
Ogólnie polecam, tyle że sam jestem ciekaw opinii o Evo One, bo kask wygląda kozacko...
Mam od ponad roku N104 Evo i jestem zadowolony. Przed zakupem Nolana przymierzałem się do Sharka tyle że model Evoline 3, ponieważ EVO ONE dopiero miał premierę.
Również podoba mi się rozwiązanie szczęki w sharku. Zdecydowałem się jednak na Nolana, ponieważ mechanizm szczęki i sama szczęka w modelu Evo 3 nie wydawała się zbyt solidna. Ogólnie kask bardzo duży, skorupa gruba...
Nolan jest dobry pod każdym względem. Solidny, dosyć cichy, dobra blenda i obsługa, duuuży wizjer i bardzo dobre dopasowanie.
Ogólnie polecam, tyle że sam jestem ciekaw opinii o Evo One, bo kask wygląda kozacko...
Romet Ogar>Boatwing coś tam>Honda Transalp 600>Deauville 650>Yamaha FJR 1300>Honda XL1000V VARADERO>Yamaha XT 1200Z Super Tenere
- Gregor
- Zapalony motocyklista
- Imię: Grzesiek
- Marka motocykla: Triumph
- Model: Tiger 1200
- Rocznik: 2013
O EVO (Shark) czytałem trochę i opinie raczej słabe (ale to tylko wyczytane).
Ostatnio zmieniony sob kwie 09, 2016 10:03 pm przez Gregor, łącznie zmieniany 1 raz.
Romet Kadet >> CZ 350 >> junak M 10 >> junak M 10 z koszem >> dniepr MT16 (kosz) >> kawasaki KZ 550 >> suzski GS 1000 >> honda Varadero >> TEX 1200
- picnic
- Udaje motocyklistę
- Imię: Piotr
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 1999
- Kontakt:
Ja również mam Nolana N104 Evo i generalnie jestem zadowolony. Ale moim zdaniem koniecznie musisz przymierzyć. Ja poprzedni kask miałem w rozmiarze M a Nolana kupiłem S (obwód czaszki mam na granicy). Mój Nolan leży idealnie, ale jednak minimalnie uciska z jednej strony - chcę wymienić sobie policzki w kasku, ale po zmianie dystrybutora, nie ma szans na uzyskanie jakichkolwiek informacji....I nie wiem jaki rozmiar powinienem zamawiać.Nuno pisze:Chyba więcej stów do c3 trzeba dołożyć...
Generalnie kask bardzo fajny, zgadzam się z tym co kolega napisał powyżej. Dodałbym że ma niezłą wentylację, przynajmniej w porównaniu do mojego poprzedniego Astone

A co do Sharka Evo to pamiętaj że jeździ się raczej w zamkniętym kasku, ja otwieram szczękę w korkach, na światłach, ale jak przyśpieszam to już zamykam.
Taka szczęka odsuwana do tyłu chyba będzie mniej wygodna.
Varadero XL 1000 '99
-
- Sympatyk
- Imię: mateusz
- Model: xl 1000
- Rocznik: 2006
nie mialem w rekach ani jednego ani drugiego kasku,natomiast od dwoch dni posiadam airoh executive, niestety nie mialem okazji pojezdzic wiec wrażeń z jazdy nie posiadam.moze warto przymierzyc zobaczyc jak lezy na glowie.jedyne co moge podpowiedziec to to ze w porownaniu do sharka jest lżejszy,tanszy,ma zdecydowanie wieksze pole widzenia i dluga szybe ktora siega do brody. https://www.youtube.com/watch?v=mroi6GcD6qA https://www.youtube.com/watch?v=KDszdRqJ5f8
- VenoMek
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Tomek
- Model: VT750C2 A.C.E.
- Rocznik: 1998
Ropa polecam n104evo. Jest ok. Wielki wizjer, pinlock, wentylacja działa rewelacyjnie. Póki co nic się nie zepsuło. Jednak mnie przez cały zeszły sezon po dłuższej jeździe uciskał w uszy. Ale chyba wreszcie się uleżał bo na trasę do Bogatynii i spowrotem nic mi nie przeszkadzało. Śmiało polecam.
Pozdrawiam
VenoMek
Tomek
Honda Shadow VT750 C2 A.C.E. '98
Honda Varadero XL1000V Travel '08
VenoMek
Tomek
Honda Shadow VT750 C2 A.C.E. '98
Honda Varadero XL1000V Travel '08
- ropa2
Shark podoba mi się , mierzyłem evoline 3 fajnie to działa, ten mechanizm. Ponoć evo one jest jeszcze fajniejszy. Jutro mam do przymiarki evo one w dwóch rozmiarach. Zamówione w sklepie.
Ale najpierw podjadę do innego sklepu gdzie mają na stanie nolana n104evo i przymierzę go. Ceny są takie same na sharka i nolana.
I ciężko znaleść na necie opinie na temat tego kasku, za świeży na rynku to towar.
Tak shubert c3 to fajny kask, moł kolega takowy ma i bardzo chwali. Niestety cena ok 2,5 tys delikatnie za wysoka.
Miałem w rękach airoh executive, jakoś nie przypadł mi do gustu.
Ale najpierw podjadę do innego sklepu gdzie mają na stanie nolana n104evo i przymierzę go. Ceny są takie same na sharka i nolana.
I ciężko znaleść na necie opinie na temat tego kasku, za świeży na rynku to towar.
Tak shubert c3 to fajny kask, moł kolega takowy ma i bardzo chwali. Niestety cena ok 2,5 tys delikatnie za wysoka.
- ropa2
i zakupione...Nolan n104evo. i tyle w temacie, dzięki za rady 

-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
C 3 PRO jest droższy ale zwykły ć3 już nie http://allegro.pl/schuberth-c3-basic-bi ... 67471.htmlropa2 pisze:Shark podoba mi się , mierzyłem evoline 3 fajnie to działa, ten mechanizm. Ponoć evo one jest jeszcze fajniejszy. Jutro mam do przymiarki evo one w dwóch rozmiarach. Zamówione w sklepie.
- maly
- Zapalony motocyklista
- Imię: Wojtek
- Marka motocykla: honda varadero
- Model: xl1000
- Rocznik: 2001
ja miałem do wyboru Nolan 104 EVO i HJC RPHA EVO i wybrałem HJC jest wykonanie lepsze
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: Jarosław
- Model: CRF 1100L AS
- Rocznik: 2019
Jadąc do sklepu byłem nastawiony na zakup Nolana N104 EVO, nie/stety
nie pasował na moją twarzoczaszkę
Po przymiarce HJC RPHA Max Evo i SHOEI NEOTEC miałem dylemat na dobre pół godziny w sklepie, oba leżały super, wykonanie, materiały na podobnym wysokim poziomie, wygrał SHOEI dzięki 5 - letniej gwarancji door to door, obsłudze serwisowej - 2 razy do roku można kurierem za darmo wysłać kask do serwisu na przegląd, odświeżenie i ewentualne regulacje/poprawki.
Przejechałem w nim póki co 1600km i jestem zadowolony, wygodny, cichy, miły materiał wykończeniowy, lekko pracujące mechanizmy, pinlock, no i wisienką na torcie NEOTEC'a jest wentylacja, po prostu rewelacyjna ! Mogę powiedzieć, że w kaskach które miałem wcześniej w zasadzie nie czułem przewiewu
![Szczęśliwy [:DD]](./images/smilies/3a.gif)

Po przymiarce HJC RPHA Max Evo i SHOEI NEOTEC miałem dylemat na dobre pół godziny w sklepie, oba leżały super, wykonanie, materiały na podobnym wysokim poziomie, wygrał SHOEI dzięki 5 - letniej gwarancji door to door, obsłudze serwisowej - 2 razy do roku można kurierem za darmo wysłać kask do serwisu na przegląd, odświeżenie i ewentualne regulacje/poprawki.
Przejechałem w nim póki co 1600km i jestem zadowolony, wygodny, cichy, miły materiał wykończeniowy, lekko pracujące mechanizmy, pinlock, no i wisienką na torcie NEOTEC'a jest wentylacja, po prostu rewelacyjna ! Mogę powiedzieć, że w kaskach które miałem wcześniej w zasadzie nie czułem przewiewu

- ropa2
Ogólnie po roku używania nolana.......coż ....szczęka....ale szyba w fjr wysoka.....spoko.
Niesty po deszczach stwierdzam że kas do dupy....woda kapie do środka po wewnętrznej stronie szyby( miedzy pinlock) ...bedzie reklamowany po sezonie......
Niesty po deszczach stwierdzam że kas do dupy....woda kapie do środka po wewnętrznej stronie szyby( miedzy pinlock) ...bedzie reklamowany po sezonie......