HJC RPHA 70 - opinie
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
HJC RPHA 70 - opinie
Czy ktoś z forumowiczów miał może styczność z kaskiem HJC RPHA 70? Bardzo powoli szykuję się do zmiany i ten model właśnie rozpatruję.
- LukasW
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2003
Re: HJC RPHA 70 - opinie
Mogę go pomacać bo widzę w Polo są te kaski w ofercie.
https://www.polo-motorrad.de/de/rpha-70.html
https://www.polo-motorrad.de/de/rpha-70.html
- james
Jeżeli nie sprawi to Tobie problemu, to będę wdzięczny
Miałem jechać jednośladem na przymiarkę do Poznania, ale zawsze było coś ważniejszego do zrobienia... a teraz to już za bardzo nie ma warunków (przelotne opady śniegu)...

Miałem jechać jednośladem na przymiarkę do Poznania, ale zawsze było coś ważniejszego do zrobienia... a teraz to już za bardzo nie ma warunków (przelotne opady śniegu)...
- LukasW
Ja mam rowerem 15 minut, jak będzie mój rozmiar to przymierzę i porównam do swojego 

- james
Dzięki! Czekam w takim razie na relację 

- LukasW
Nie patrzyłem ile on w Polsce kosztuje ale tutaj dzisiaj kosztowałby 305 euro z przesyłką z Polo. Mają akcję 15 % na wszystko 

- LukasW
Byłem dzisiaj pomacałem .

Na pierwszy rzut oka kask wydaje się ładny i solidny. Nie obrażając nikogo , nie jest to półka Nolana , gdzie wszystko trzeszczy i sprawia wrażenie, że zaraz się rozleci.

Wszystkie suwaki działają jak trzeba , blenda chodzi z wyczuciem jak w Neotecu . Wyściółka w środku jest bardziej śliska niż w Shoei.

Co na minus to dla mnie zapięcie...takie jak w Multitecu mało praktyczne...nigdy nie chciało mi się w moim do końca go zaciskać a to niekoniecznie bezpieczne.

Druga sprawa przycisk do otwierania szyby...raczej mało praktyczny jeśli chodzi o otwieranie w rękawiczce.

Oprócz tego suwaki przynajmniej te z przodu jakieś takie też małe a jeden znalazłem mikro ukryty pod tapicerką (na nawiew dolny szczęki).

Z resztą samo zapięcie przednie też ma blokadę którą trzeba paznokciem załączać
Co jeszcze na nie to uszczelka szyby , twarda i jakby z plastiku nie z gumy zrobiona. Mówię o wrażeniu wzrokowo-dotykowym
W praktyce biorąc pod uwagę fakt ,że szyba ma mechaniczny zatrzask centralnie z przodu i trzeba ją docisnąć to raczej wiać nie powinno.

Co na plus... trzeba przyznać ,że kask jest naprawdę ładny i z porządnych materiałów.
Po włożeniu na głowę można dodać,że jest lekki i wygodny.
Miałem okazję od razu porównać go z Shoei Gt Air no ale Shoei pomimo tego,że nie ma tysiąca małych przełączników jest wygodniejszy i lepiej leży na głowie. Wyściółka jest też w Shoei bardziej przyjemna , nie jest taka śliska jak w HJC.

Co nie zmienia faktu ,że HJC jest jakościowo na podobnym poziomie.
Przewaga HJC nad GT Air to na pewno wentylacja bo kanałów wentylacyjnych jest w nim jak u ruskich rakiet.
W kaskach nie jeździłem ale jakbym miał wybierać dla siebie wybrałbym Shoei.
Rozmiarówka HJC=Shoei .
Ciężar na głowie też podobny.
ps. Mojemu młodemu to i tak najbardziej się Ironman podobał , dobrze że chciał go zdjąć

Na pierwszy rzut oka kask wydaje się ładny i solidny. Nie obrażając nikogo , nie jest to półka Nolana , gdzie wszystko trzeszczy i sprawia wrażenie, że zaraz się rozleci.

Wszystkie suwaki działają jak trzeba , blenda chodzi z wyczuciem jak w Neotecu . Wyściółka w środku jest bardziej śliska niż w Shoei.

Co na minus to dla mnie zapięcie...takie jak w Multitecu mało praktyczne...nigdy nie chciało mi się w moim do końca go zaciskać a to niekoniecznie bezpieczne.

Druga sprawa przycisk do otwierania szyby...raczej mało praktyczny jeśli chodzi o otwieranie w rękawiczce.

Oprócz tego suwaki przynajmniej te z przodu jakieś takie też małe a jeden znalazłem mikro ukryty pod tapicerką (na nawiew dolny szczęki).

Z resztą samo zapięcie przednie też ma blokadę którą trzeba paznokciem załączać

Co jeszcze na nie to uszczelka szyby , twarda i jakby z plastiku nie z gumy zrobiona. Mówię o wrażeniu wzrokowo-dotykowym

Co na plus... trzeba przyznać ,że kask jest naprawdę ładny i z porządnych materiałów.
Po włożeniu na głowę można dodać,że jest lekki i wygodny.
Miałem okazję od razu porównać go z Shoei Gt Air no ale Shoei pomimo tego,że nie ma tysiąca małych przełączników jest wygodniejszy i lepiej leży na głowie. Wyściółka jest też w Shoei bardziej przyjemna , nie jest taka śliska jak w HJC.

Co nie zmienia faktu ,że HJC jest jakościowo na podobnym poziomie.
Przewaga HJC nad GT Air to na pewno wentylacja bo kanałów wentylacyjnych jest w nim jak u ruskich rakiet.
W kaskach nie jeździłem ale jakbym miał wybierać dla siebie wybrałbym Shoei.
Rozmiarówka HJC=Shoei .
Ciężar na głowie też podobny.
ps. Mojemu młodemu to i tak najbardziej się Ironman podobał , dobrze że chciał go zdjąć

- james
Super, wielkie dzięki za relację i sprawdzenie kasku. Odwaliłeś kawał dobrej roboty 

-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Wojtek
- Model: CBR
W sieci przewija się wiele opinii na temat kasków HJC i zazwyczaj są pozytywne. Sam posiadam jeden kask od nich i jestem zadowolony.