Sd02 nie kręci rozrusznikiem przy odpalaniu
-
- Uczy się jeździć
- Imię: irek
- Marka motocykla: honda
- Model: xl1000
- Rocznik: 2004
Sd02 nie kręci rozrusznikiem przy odpalaniu
Witam kolegów i koleżanki mam problem z viaderkiem, mam waradero 2004 rocznik i nigdy nie było z nim problemu. Wczoraj zajechałem na stację paliw postawiłem na centralnej stopce i zatankowałem 12 litrów benzyny. Wskoczyłem na furę i chciałem odjechać a tutaj psikus podczas naciśnięcia odpalenia zamiast kręcenia rozrusznika słychać było tylko z pod siedzenia strzelanie jeden za drugim jak z karabinu prawdopodobnie przekaznik. Już to sprawdzielm akumulator i to nie jego wina. Może uda się wam mi pomóc z góry dzięki za info.
-
- Rekrut
- Imię: Grzegorz
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero 1000 SD01
- Rocznik: 1999
Re: Sd02 nie kręci rozrusznikiem przy odpalaniu
Witam kolegę,
po mojemu to jednak zdechł akumulator.
Co to znaczy "sprawdziłem akumulator " ? Zmierzyłeś mu prąd rozruchowy czy tylko napięcie ?
Z własnego doświadczenia wiem że napięcie może być OK, ale prądu do zakręcenia rozrusznikiem nie starcza.
Co to znaczy "sprawdziłem akumulator " ? Zmierzyłeś mu prąd rozruchowy czy tylko napięcie ?
Z własnego doświadczenia wiem że napięcie może być OK, ale prądu do zakręcenia rozrusznikiem nie starcza.
- PEPE64
- Sympatyk Weteran
- Imię: Piotr
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Może skleiły się styki przerywacza pompy, i cały prąd idzie na zwarcie?
Motorynka Romet 50, WSK 175 Kobuz, WSK 175 Perkoz, Pannonia 250, CZ350 ((6V), CZ350 (12V), Jawa 350TS, Suzuki Savage LS650, Honda Transalp 600, Honda Varadero 1000.
-
- Uczy się jeździć

Ostatnio zmieniony pn wrz 10, 2018 9:17 am przez irokrom, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Uczy się jeździć
. Aku sprawdzone bo podpiołem aku z auta 50 Ah i te same efekty i dupa nic nie ruszałoGrzesiekSk pisze:Witam kolegę,
-
- Uczy się jeździć
- Imię: wampir
- Model: xl1000v
- Rocznik: 2008
sprawdz przekaznik rozrusznika
-
- Uczy się jeździć
sprawdzony poprzez wymiane na nowy i bez efektu niestety te same efakty
-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Model: sd01
- Rocznik: 1999
- klucz 13 zwierasz śruby na przekaźniku ma zacząć kręcić 

A w sercu zawsze XL600V 

- PEPE64
- Sympatyk Weteran
- Imię: Piotr
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
Wymontuj rozrusznik i sprawdź na krótko. Tylko uważaj, bo jak jest sprawny, to Ci wyleci z ręki
Jeśli sprawny, to być może sprzęgło jednokierunkowe rozrusznika, które niestety znajduje się pod pokrywą alternatora. Bardziej jednak prawdopodobne, że to koło pośrednie, które przekazuje napęd z rozrusznika na sprzęgło jednokierunkowe. Koło to ma postać dwóch zębatek, wprasowanych jedna w drugą i zabezpieczonych pierścieniem. Ja już to przerabiałem: próbowałem kleić klejem anaerobowym do metali. Po dwu tygodniach klej pod wpływem temperatury puścił. Następnie spawałem, ale żeby czegoś nie spi....lić, przycykałem trzy lekkie spawy
Niestety, po miesiącu spawy puściły
Obecnie kupiłem oryginalne koło pośrednie, ale z braku czasu leży już trzeci tydzień...
No cóż, może u Ciebie jest problem z elektryką, sprawdź jak już pisałem, rozrusznik. Powodzenia.

Jeśli sprawny, to być może sprzęgło jednokierunkowe rozrusznika, które niestety znajduje się pod pokrywą alternatora. Bardziej jednak prawdopodobne, że to koło pośrednie, które przekazuje napęd z rozrusznika na sprzęgło jednokierunkowe. Koło to ma postać dwóch zębatek, wprasowanych jedna w drugą i zabezpieczonych pierścieniem. Ja już to przerabiałem: próbowałem kleić klejem anaerobowym do metali. Po dwu tygodniach klej pod wpływem temperatury puścił. Następnie spawałem, ale żeby czegoś nie spi....lić, przycykałem trzy lekkie spawy

No cóż, może u Ciebie jest problem z elektryką, sprawdź jak już pisałem, rozrusznik. Powodzenia.
Motorynka Romet 50, WSK 175 Kobuz, WSK 175 Perkoz, Pannonia 250, CZ350 ((6V), CZ350 (12V), Jawa 350TS, Suzuki Savage LS650, Honda Transalp 600, Honda Varadero 1000.