Forum Hondy Varadero

Forum dotyczące motocykla Honda Varadero XL1000V/XL125V oraz podróży
Teraz jest N sie 09, 2020 1:31 pm

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kontrolka FI
PostNapisane: Pn wrz 13, 2010 10:09 pm 
Rekrut
Offline

Dołączył(a): 06/12/2009 o 18:02
Posty: 46
Lokalizacja: Birmingham - UK
Płeć: Nie określono
Witam,
Chcialbym sie zapytac to bardzo powinienem sie martwic nastepujacym faktem... Na ostatniej wyprawie dosc czesto zdazylo mi sie zaswiecenie kontrolki FI. Wyglada to nastepujaco. Wkladam kluczyk do stacyjki, zapalaja sie standartowe kontrolki (w tym FI). Problem jest taki ze ta FI zawsze po paru sekundach gasla. Kilkanascie razy zdazylo mi sie ze nie gasla. Musialem przekrecac kluczyk w pozycje OFF i ON kilkukrotnie. Przy zapalonej kontrolce FI nie moge odpalic silnika. Kreci ale nie odpala.
Dodatkowy element to to ze od czasu do czasu na wolnych obrotach cos sobie w silniku stuknie (jakby zawor) powodujac chwilowa nierowna prace silnika. Wczesniej stawialem na jakies kiepskie paliwo wiec zaczalem lac 98 zamiast 95 oraz tankujac na markowych stacach, ale raczej zmian nie zauwazylem. Nie wiem co o tym myslec. Moze znaczenie ma fakt ze motocykl uzytkuje raz na tydzien lub na dwa tygodnie. Choc ostatnio podczas wyprawy w cieple kraje eksploatowany byl codziennie przez ponad 2tyg.

Motocykl jest z 2009roku z ABSem i najechane ma obecnie 10000km. W zasadzie jest jeszcze na gwarancji i i tak niebawem musze jechac na przeglad, tylko pytanie jak do tego podejsc zglaszajac w serwisie taki przypadek, bo pewnie jak juz tam dotre to taka sytuacja nie wystapi.
Dodam jeszcze ze wylaczajac silnik robie to kluczykiem stacyjki, a nie czerwonym przelacznikiem. Pisze to tak informacyjnie bo chyba nie ma to wiekszego znaczenia.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 13, 2010 11:28 pm 
Stały bywalec - trochę wymiata
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 02/09/2007 o 00:29
Posty: 290
Lokalizacja: okolice Słupska
Płeć: Mężczyzna
Imię: Marcin
Marka motocykla: Suzuki
Model: DL650A Ruda Suzia
Rocznik: 2011
- Jest opinia iż winny tej sytuacji jest czujnik położenia wału korbowego - nie wiem czy prawdziwa.

- U mnie - 2007 rok i 55kkm też czasami się to zdarza. Działa na to sposób:
- gdy nie zgaśnie FI przekręcam rozrusznikiem
- zwalniam przycisk rozruchu
- wyłaczam stacyjkę
- właczam stacyjkę
- bez problemu (dotychczas) uruchamiam

- Jak jedziesz na serwis to zgłoś - tym bardziej jak masz na gwarancji. Być może jest coś nie tak z HISSem - połaczenie kluczyka z modułem poprzez antenkę. Bywały luźne antenki, przytarte przewody itp.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 14, 2010 9:07 pm 
Rekrut
Offline

Dołączył(a): 06/12/2009 o 18:02
Posty: 46
Lokalizacja: Birmingham - UK
Płeć: Nie określono
szuler napisał(a):
- Jak jedziesz na serwis to zgłoś - tym bardziej jak masz na gwarancji. Być może jest coś nie tak z HISSem - połaczenie kluczyka z modułem poprzez antenkę. Bywały luźne antenki, przytarte przewody itp.


Wlasnie zauwazylem ze jak jest problem z kontrolka FI to kontrolka HISS'a tez sie swieci. zglosze to na serwisie wiec.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 15, 2010 8:35 am 
Dzień dobry jestem tu nowy.
Offline

Dołączył(a): 17/02/2010 o 08:53
Posty: 7
Lokalizacja: Biłgoraj
Płeć: Nie określono
Jawa, rzuć okiem na TEN TEMAT, mam taki sam problem, z tym że moto z 2003-go roku... Na razie nie rozwiązany- z braku czasu. Jest to wada Viaderka jakby nie patrzeć, gdyż nie jest to odosobniony przypadek: Varadero International


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 23, 2010 9:59 pm 
Uczy się jeździć
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a): 20/02/2008 o 22:03
Posty: 88
Lokalizacja: olsztyn
Płeć: Nie określono
szuler napisał(a):
- Jest opinia iż winny tej sytuacji jest czujnik położenia wału korbowego - nie wiem czy prawdziwa.

- U mnie - 2007 rok i 55kkm też czasami się to zdarza. Działa na to sposób:
- gdy nie zgaśnie FI przekręcam rozrusznikiem
- zwalniam przycisk rozruchu
- wyłaczam stacyjkę
- właczam stacyjkę
- bez problemu (dotychczas) uruchamiam


dokładnie mam tak samo, ostatnio niestety coraz częściej. i tak samo sobie z tym radzę. mam 2006 i 32tys.

_________________
Honda XL1000VA Varadero SD02

http://www.swiatpodrozy.pl/a.php?id=1857


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 08, 2010 12:47 pm 
Sympatyk
Offline

Dołączył(a): 10/06/2008 o 13:05
Posty: 142
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Płeć: Nie określono
U mnie występuje ten sam problem, powiedzmy raz na 10 odpaleń. Radze sobie dokładnie jak napisał Szuler. Moto z 2004 i nabite 48kkm.

_________________
Baqeńczak!


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 11, 2010 9:11 am 
Udaje motocyklistę
Offline

Dołączył(a): 03/10/2009 o 20:09
Posty: 167
Lokalizacja: Lublin
Płeć: Nie określono
To czujnik położenia wału jest do wymiany. Jesdz na serwis póki masz gwarancje bo robota dość droga.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 08, 2011 6:00 pm 
Rekrut
Offline

Dołączył(a): 06/12/2009 o 18:02
Posty: 46
Lokalizacja: Birmingham - UK
Płeć: Nie określono
Cholera, bede jechal na serwis tylko pytanie brzmi - jak mam im to udowodnic zeby sprawdzili/wymienili ten czujnik polozenia walu ?
Bo od paru miesiecy mam z tym spokoj...a za 3m-ce konczy mi sie gwarancja...

A i jeszcze jedno... czy wasze sprzety tez dlugo trzeba krecic zeby odpalily ? U mnie jest tak ze musze krecic rozrusznikiem przez kilkanascie sekund (nie liczylem ale z 5-6sek), a czesto robie tak ze zakrece na ok 2sek po czym odpuszczam i krece jeszcze raz i odpala odrazu po doslownie 1sek.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 09, 2011 4:37 pm 
Udaje motocyklistę
Offline

Dołączył(a): 03/10/2009 o 20:09
Posty: 167
Lokalizacja: Lublin
Płeć: Nie określono
mój zapala od strzału


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 1:15 pm 
Rekrut
Offline

Dołączył(a): 06/12/2009 o 18:02
Posty: 46
Lokalizacja: Birmingham - UK
Płeć: Nie określono
A wiec podsumowujac temat.
Winien jest czujnik polozenia walu korbowego.
Bylem u dealera i zrobia mi to za 2tyg w ramach gwarancji bo nie maja tego czujnika.
Przypadek jest znany.Jesli pojawia sie taki problem mozna go zdiagnozowac w ten sposob:
- przekrecamy kluczyk i widzimy ze kontrolka FI nie zgasla
- wciskamy kill switch i wyciskamy (lub wylaczamy zaplon kluczykiem)
- jesli nadal kontrolka sie swieci to krecimy rozrusznikiem
- znowu uzywamy wylacz/wlacz kill switcha lub kluczykiem wylaczamy a nastepnie wlaczamy zaplon
- prawdopodobnie kontroka FI zgasla wiec startujemy motocykl.
i w w/w przypadku winny jest czujnik polozenia walu korobowego

Inny przypadek kontrolki FI to np problem z HISSem i tu jesli po wlaczeniu zaplonu kontrolka nie gasnie a po uzyciu kill switcha lub/i wylaczenia zaplonu kluczykiem i ponownego go wlaczenia kontrolka gasnie to znaczy ze nie zalapal HISS...czyli problem z kluczykiem lub/i immobiliserem

Opisuje to bo spedzilem 30min z mechanikiem serwisu probujac mu udowodnic ze mam problem z tym. Czyli przez 30min krecilem rozruszniekiem tak aby tylko kawalek silnik zakrecil liczac na to ze w koncu problem sie pojawi...I jak juz prawie sie poddalem i pogodzilem z faktem ze mi tego nie zrobia nagle stalo sie... Myslalem ze pocaluje tego mechanika ze szczescia.
Dlatego opisalem jak to sprawdzic bo mi te 2 przypadki mechanik tlumaczyl.
Glownie problem polega na tym ze akurat ta usterka nie zapisuje sie w pamieci komputera...a wiadomo: nie ma bledu w komp=nie ma problemu. I trzeba im to udowodnic jakos zeby sami zobaczyli.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL