rezonujace metaliczne brzeczenie
rezonujace metaliczne brzeczenie
witam,
Moj problem objawia sie przy obrotach ok 2600-2800. Lokalizacja gdzies jakby pod zbiornikiem paliwa lub gorna czesc silnika. Brzmi jakby jakas podkladka lub sprezynka miala luz i wpadala w rezonans przy w/w obrotach.
Dzieje sie to na zimnym i cieplym silniku, podczas jazdy i postoju, bez znaczenia na biegu czy nie. Motocykl z 2009roku, 3000km na liczniku. Nie wiem czy te brzeczenie bylo wczesniej bo zawsze wkldalem zatyczki.jadac bez nich uslyszalem te brzeczenie.
Dodam ze raz przewalilem motor na lewa strone,ale bylo to na postoju-zabraklo mi nogi bo bylo nierowno.zadnych uszkodzen na zewnatrz nie widac bo podlozylem sie pod maszyne wiec troche mnie przygniotla. Bylo to miesiac temu, a motor mam od 2m-cy.. Po tym incydencie zamontowalem gmole,ale sprawdzilem miejsca mocowan i sa ok,bez luzow. Motor pali bez problemu,spalanie 5-6 l/100km.
Sprzet na gwarancji wiec nie wiem czy szukac usterki czy gnac do serwisu?
Moze ktos mial taki przypadek i go rozwiazal?
Moj problem objawia sie przy obrotach ok 2600-2800. Lokalizacja gdzies jakby pod zbiornikiem paliwa lub gorna czesc silnika. Brzmi jakby jakas podkladka lub sprezynka miala luz i wpadala w rezonans przy w/w obrotach.
Dzieje sie to na zimnym i cieplym silniku, podczas jazdy i postoju, bez znaczenia na biegu czy nie. Motocykl z 2009roku, 3000km na liczniku. Nie wiem czy te brzeczenie bylo wczesniej bo zawsze wkldalem zatyczki.jadac bez nich uslyszalem te brzeczenie.
Dodam ze raz przewalilem motor na lewa strone,ale bylo to na postoju-zabraklo mi nogi bo bylo nierowno.zadnych uszkodzen na zewnatrz nie widac bo podlozylem sie pod maszyne wiec troche mnie przygniotla. Bylo to miesiac temu, a motor mam od 2m-cy.. Po tym incydencie zamontowalem gmole,ale sprawdzilem miejsca mocowan i sa ok,bez luzow. Motor pali bez problemu,spalanie 5-6 l/100km.
Sprzet na gwarancji wiec nie wiem czy szukac usterki czy gnac do serwisu?
Moze ktos mial taki przypadek i go rozwiazal?
-
- Rekrut
Przeczytaj ten moj post:
http://www.hondavaradero.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1729
Objaw IDENTYCZNY. Tez mam to w okolicach 2600 obrotow.
U siebie jeszcze nie znalazlem zrodla tego dzwieku, wiec jak znajdziesz to daj znac.
Jak nie znajde u siebie, to ktoregos dnia dobiore sie do tych napinaczy. No ale Twoje moto ma 3tys przebiegu wiec to raczej absolutnie nie moze miec miejsca.
Pozdr.
Seba
http://www.hondavaradero.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1729
Objaw IDENTYCZNY. Tez mam to w okolicach 2600 obrotow.
U siebie jeszcze nie znalazlem zrodla tego dzwieku, wiec jak znajdziesz to daj znac.
Jak nie znajde u siebie, to ktoregos dnia dobiore sie do tych napinaczy. No ale Twoje moto ma 3tys przebiegu wiec to raczej absolutnie nie moze miec miejsca.
Pozdr.
Seba
hejka... uratowales mi zycie... juz mialem umawiac sie w serwisie. Faktycznie sprawdzilem i tulejka miala luz... dokrecilem i jest cisza jak makiem zasial... a wczesniej sprawdzilem wszystkie sruby oprocz tej co laczy gmole.matti7012 pisze:CZeść, jak masz założone gmole to sprawdź czy nie brzęczy Ci tulejka na ich łączeniu właśnie z przodu, mi też brzęczało dokręciłem i nie brzęczy :lol:
-
- Rekrut
-
- Uczy się jeździć
- Imię: Rafał
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero xl 1000
- Rocznik: 1999
Re: rezonujace metaliczne brzeczenie
Cześć w w moim ,wiaderku sd01 coś wpadało w rezonans, i co znalazłem. W przednim cylindrze jest gniazdo-mocowanie .... w które wchodzi gmol wsadziłem doraźnie. Pomiedźy rurę a gniazdo kawałek czegoś tam, i cisza jak makiem zasiał żadnego rezonansu stukotu zwał jak zwał cisza 

- Załączniki
-
- Bez nazwy.png (1.8 MiB) Przejrzano 5850 razy