wymiana oleju
Sory że się wciskam ale niewim czy te moje problemynie są czasem z tym właśnie olejem.Witam wszystkich. Jestem od niedawna posiadaczem viaderka z 2000r.Moje problemy z wrumem zaczeły się po wymianie oleju,zgrzyty 1,2 biegu warjująca kontrolka biegu N.na zimnym z kontrolką jest ok biegi z trzaskiem a na ciepłym raz sie zaświeca raz gaśnie,wciskam sprzęgło to gaśnie a biegi podczs startu i jazdy zgrzytają.Wlałem olej Motul15W40 taki mi polecono w sklepie przy tym przebiegu 70 tyś.Są też niepokojące jakby otarcia łańcuszka czy coś takiego ana dodatek sprzęgło jakby huczał a jak wcisne to przestaje.Prosił bym szanownych kolegów i znawców tych wrumów o jakieś porady ewentualnie co się może dziać z nim.Dzieki odgórne.A przy okazji czy ktoś słyszał o dobrym śpecu albo serwisie w Kielcach
-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
witam
no i jak się okazuje motul to znaczy już przejechałem do ostatniego postu kilka wymian tego złotego zasranstwa do smarowania naszych rumaków i zostaje przy motulu jednak jak od samego początku był na nim to już niech zostanie większość dolegliwości związanych z hałasem itp skrzyni i silnika poszło w niepamięć motul 5000 nowsze generacje dają w wiadrze rade wiec polecam bez większych kombinacji
szerokosci

no i jak się okazuje motul to znaczy już przejechałem do ostatniego postu kilka wymian tego złotego zasranstwa do smarowania naszych rumaków i zostaje przy motulu jednak jak od samego początku był na nim to już niech zostanie większość dolegliwości związanych z hałasem itp skrzyni i silnika poszło w niepamięć motul 5000 nowsze generacje dają w wiadrze rade wiec polecam bez większych kombinacji
szerokosci

-
- Motocyklista jak się patrzy !!!
ja dzis jestem po wymianie oliwy dokładnie na model
http://liquimoly.pl/features/katalog?pa ... gory_id=38
dam znać jak sie spisuje przebieg 70000
http://liquimoly.pl/features/katalog?pa ... gory_id=38
dam znać jak sie spisuje przebieg 70000

-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
Przeczytałem gdzieś w powyższym poście o dodatku typu militec czy motorlife, pragnę tylko wyprostować wiele opinii jakie stosują szczególnie Ci którzy sami nie wlewali tego specyfiku ale brata kolegi wujka sąsiada szwagier i z jego opinii czerpią wiadomości i opowiadają dalej. Sam osobiśćie od lat wielu stosuję militec w wersji profesional (butle po 5 litrów) do dwóch moihc terazniejszych aut oraz poprzednich i terazniejszego moto. Poprzednio miałem yamahe tdm, dragstara, warriora fjr i takie tam. Zawsze stosowałem i jestem mega zadowlony, dlaczego? zdecydowanie cichsza praca (drag miał ponad 100tys przeb.) lepsza wrzutka 1, uspokojenie dziwnych dzwieków silnika (stuki, puki, walenie, brzeczenie itp) zero dymu, małe spalanie oleju. Tak wiec napewno nie zaszkodzi ale dopiero po zastosowaniu i przejechaniu od wym do wym poprosze o prawdziwe, obiektywne opinie, nie zas bo słyszałem ze to gówno czy takie tam. Powtarzam stosuje do mojego diesla i zdecydowanie, ciszej i spokojniej pracuje. Tak wiec nowoczesne oleje jak najbardziej ale napewno na 10000% militec nie zaszkodzi a jesli moze pomóc to ja jestem za. a nawet przeciw. pozdrówka
- YACCO1
- Sympatyk
- Marka motocykla: Varadero
- Model: XL1000V
- Rocznik: 2000
witam wszystkich.
czytam, czytam o wymianie oleju...
większość chwali olej motul 5100.
że super i w ogóle.
ale nie jest chyba tak do końca.
http://www.hondavaradero.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=2514
też mam zalane wiadro motulem 5100.
z biegami jest tak opisali inni.
czyli hałas i zgrzyty.
na innym zaprzyjaźnionym forum też narzekają.
zaleje teraz bel-ray exp 10w40.
zobaczymy czy słusznie jest chwalony.
czytam, czytam o wymianie oleju...
większość chwali olej motul 5100.
że super i w ogóle.
ale nie jest chyba tak do końca.
http://www.hondavaradero.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=2514
też mam zalane wiadro motulem 5100.
z biegami jest tak opisali inni.
czyli hałas i zgrzyty.
na innym zaprzyjaźnionym forum też narzekają.
zaleje teraz bel-ray exp 10w40.
zobaczymy czy słusznie jest chwalony.
- eneron
- Sympatyk
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL1000VA
- Rocznik: 2006
No i u mnie na Motulu 5100 10W40 jest masakra, biegi wskakują z hałasem, szeleści kosz - masakra jednym słowem. Po kupnie moto, biegi wchodziły jak w masło, bez zgrzytów czy stuków (jedynka wskakiwał bezgłośnie i bezszelestnie z takim przyjemnym cichym kliknięciem), kosz był prawie niesłyszalny. Wymieniłem na Motul 5100 i teraz wstyd puścić sprzęgło np na skrzyżowaniu bo praca kosza jest słyszalna i głośna oraz biegi wchodzą głośno aż do trójki (reg. linki przy klamce nic nie daje). Póki silnik nie złapie odpowiedniej temp jest jeszcze w miarę ok ale gdy już olej się rozgrzeje wtedy jest nieciekawie ze zmianą biegów :shock:
Zamówiłem BelRay 10W40 półsyntetyk i mam nadzieję, że już gorzej nie będzie niż na Motulu
Zamówiłem BelRay 10W40 półsyntetyk i mam nadzieję, że już gorzej nie będzie niż na Motulu

Honda Varadero XL1000VA - 2006r - sprzedana
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
Jest:
Suzuki DRZ 400S - 2002r
Kawasaki Z650 B - 1978r
SHL 175 M11 S32 - 1964r
SHL 175 M11 S32 - 1961r
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL 1000
Daj znać jaki będzie efekt na tym smarowidleeneron pisze:No i u mnie na Motulu 5100 10W40 jest masakra, biegi wskakują z hałasem, szeleści kosz - masakra jednym słowem. Po kupnie moto, biegi wchodziły jak w masło, bez zgrzytów czy stuków (jedynka wskakiwał bezgłośnie i bezszelestnie z takim przyjemnym cichym kliknięciem), kosz był prawie niesłyszalny. Wymieniłem na Motul 5100 i teraz wstyd puścić sprzęgło np na skrzyżowaniu bo praca kosza jest słyszalna i głośna oraz biegi wchodzą głośno aż do trójki (reg. linki przy klamce nic nie daje). Póki silnik nie złapie odpowiedniej temp jest jeszcze w miarę ok ale gdy już olej się rozgrzeje wtedy jest nieciekawie ze zmianą biegów :shock: