Ja, obstawiam, że u mnie to może być ślizg, który wpada w wibracje, podczas schodzenia z obrotów (ma luz w przeciwieństwie do przedniego).
A napinacze jak wyeliminowałeś że dobre?james pisze:Pojeździj trochę i napisz czy faktycznie jest dobrze![]()
Ja, obstawiam, że u mnie to może być ślizg, który wpada w wibracje, podczas schodzenia z obrotów (ma luz w przeciwieństwie do przedniego).
Kupiłem nowemelon1968 pisze:A napinacze jak wyeliminowałeś że dobre?james pisze:Pojeździj trochę i napisz czy faktycznie jest dobrze![]()
musisz wyjąć napinacz łapiesz go za obudowę i łepek popychacza.Kręcąc w lewo-prawo ściskasz napinacz jeśli się złoży wiecej niż ok. 5mm to do wymiany.luki55 pisze:czyli co jednym pomaga wymiana napinaczy na nowe innym nie?? u mnie jest podobny problem przy hamowaniu silnikiem słychac stuki ale tylko tak od 3-3,5 tys wyzej nic a od 3 tys słychac takie stukanie nie słychac nic na jałowym przy schodzeniu z obrotów tylko i wyłącznie przy hamowaniu silnikiem zastanawiam sie nad wymianą napinaczy tylko jak je zdiagnozowac? bo nie chce wywalic 600 zł na darmo
Tyle się cofa fabrycznie nowy prosto z serwisu.matimatimati pisze:Zapytam z ciekawości. Jak to jest podczas pracy napinacza zamontowanego w głowicy- czy on się coś cofnąć może, jeżeli tak to właśnie te 5 mm?
bardzo przydatny filmik a powiedz jakie były objawy u ciebie w motocyklu??matimatimati pisze:Wyciągnąwszy napinacz z przedniej głowicy postanowiłem przeprowadzić małe doświadczenie. Celem eksperymentu było uzyskanie odpowiedzi na odwieczne pytanie - ile nakręcić sprężynkę aby było dobrze.![]()
Po wyciągnięciu napinacza okazało się, że niestety cofa się już pod lekkim naciskiem. Aby nie być gołosłownym sporządziłem film, na którym porównałem napinacz zużyty z nowym, który kosztował mnie dziś jedyne 282,90 zł. Oto dowody: http://www.youtube.com/watch?v=M7jaS7pN ... e=youtu.be
Przechodząc do rozwiązania zagadki: sporządziłem sobie stanowisko badawcze składające się z wagi 5kg, z dokładności do 1g (domowy tensometr), i przestrzeni ograniczonej dwoma płaszczyznami. Eksperyment polegał na umieszczeniu napinacza między dwiema płaszczyznami, gdzie na jednej znajdowała się waga. Na elektronicznym wyświetlaczu ujrzeć można było siłę z jaką działał napinacz na owe płaszczyzny.
Badaniu poddałem nowy napinacz i siła z jaką działał na płaszczyzny to 3050 mN. Dokonałem po 10 pomiarów aby zmniejszyć błąd.
Następnie pomierzyłem siłę z jaką działa napinacz przy 5, 6, 7, 8 i 9 obrotach podczas nakręcania sprężynki.
Oto wyniki:
5 - 2500
6 - 2770
7 - 3150
8 - 3275
9 - 3400
Wynika z tego, że najlepszym ustawieniem będzie nakręcenie sprężynki o 6,5 obrotu i tak też uczyniłem. Po ponownym zmierzeniu siły z jaką działa napinacz ustawiony na 6,5 obrotu odczytałem, że siła wynosi 3050 mN.
Przydatna informacjamatimatimati pisze:Wyciągnąwszy napinacz z przedniej głowicy postanowiłem przeprowadzić małe doświadczenie. Celem eksperymentu było uzyskanie odpowiedzi na odwieczne pytanie - ile nakręcić sprężynkę aby było dobrze.![]()
Po wyciągnięciu napinacza okazało się, że niestety cofa się już pod lekkim naciskiem. Aby nie być gołosłownym sporządziłem film, na którym porównałem napinacz zużyty z nowym, który kosztował mnie dziś jedyne 282,90 zł. Oto dowody: http://www.youtube.com/watch?v=M7jaS7pN ... e=youtu.be
Przechodząc do rozwiązania zagadki: sporządziłem sobie stanowisko badawcze składające się z wagi 5kg, z dokładności do 1g (domowy tensometr), i przestrzeni ograniczonej dwoma płaszczyznami. Eksperyment polegał na umieszczeniu napinacza między dwiema płaszczyznami, gdzie na jednej znajdowała się waga. Na elektronicznym wyświetlaczu ujrzeć można było siłę z jaką działał napinacz na owe płaszczyzny.
Badaniu poddałem nowy napinacz i siła z jaką działał na płaszczyzny to 3050 mN. Dokonałem po 10 pomiarów aby zmniejszyć błąd.
Następnie pomierzyłem siłę z jaką działa napinacz przy 5, 6, 7, 8 i 9 obrotach podczas nakręcania sprężynki.
Oto wyniki:
5 - 2500
6 - 2770
7 - 3150
8 - 3275
9 - 3400
Wynika z tego, że najlepszym ustawieniem będzie nakręcenie sprężynki o 6,5 obrotu i tak też uczyniłem. Po ponownym zmierzeniu siły z jaką działa napinacz ustawiony na 6,5 obrotu odczytałem, że siła wynosi 3050 mN.