Synchro zegary/wężyk

Tematy dotyczące prac serwisowych oraz eksploatacji.
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
janki5
Sympatyk
Sympatyk
Imię: Marcin
Marka motocykla: Honda
Model: Varadero xl 1000
Rocznik: 2008

Synchro zegary/wężyk

#1 Post autor: janki5 »

Witam , kolega na garaż przyniósł vakunometry i podpiołem je do swojego viadara a potem podpiołem wężyk domowej roboty i różnica jest minimalna .
Mogę powiedzieć że "vakunometr" domowej roboty się sprawdził obronił .
Chyba w nim założę cieńsze igły i hydrol zastąpię olejem będzie w tedy mniej wrazliwy .
W zegarach jest super bo są dławiki które się skręca .
Druga sprawa której nie wiem to różnica 20 mmHg między cylindrami .Czy tą RÓŻNICE trzeba ustawiać czy jest to DOPUSZCZALNA różnica między cylindrami .
Krótki filmik jak wygląda to na zegarach a jak na wężyku .
https://www.youtube.com/watch?v=q9BBQsvS7JE
https://www.youtube.com/watch?v=Nf2_zm3ia4I

Z chęcią się dowiem jak to prawidłowo zrobić puki mam zegary i może się uda przełożyć to na wężyk .

matimatimati
Udaje motocyklistę
Model: Varadero 1000
Rocznik: 1999

Re: Synchro zegary/wężyk

#2 Post autor: matimatimati »

20 mmHg to jest różnica, która ma być ustawiona. 140 mmHg przedni, 120 mmHg tylni.

janki5
Sympatyk
Sympatyk

#3 Post autor: janki5 »

Dzięki ślicznie w końcu ktoś odpowiedział .
Tylko jeszcze tą różnice ustawia się na wolnych obrotach czy na wyższych np 3tyś.

melon1968
Sympatyk
Sympatyk
Imię: mmm
Marka motocykla: honda
Model: VA 1000 VFR1200XD
Rocznik: 2009

#4 Post autor: melon1968 »

janki5 pisze:Dzięki ślicznie w końcu ktoś odpowiedział .
Tylko jeszcze tą różnice ustawia się na wolnych obrotach czy na wyższych np 3tyś.
Na wolnych ale ta różnica powinna być też na wyższych.

janki5
Sympatyk
Sympatyk

#5 Post autor: janki5 »

Jak z tej podziałki ustalić te 140 i 120 , jak ustawię na równo to wskazówki są na końcu czerwonego pola po lewej z zewnętrzną podziałką 10.
Po zrobieniu różnicy do niecałej jednej kreski i na tym ustawieniu podpięcie tego wężykowego to różnica wysokości słupka oleju wynosi 22cm dużo.
Chodzi mi tak po głowie że jakbym ustawił na zegarach te 140 i 120 i na tych ustawieniach podpiął ten zrobiony ręcznie to można zaznaczyc wysokość słupków i puzniej tylko według niego ustawiać , tylko ni w ząb nie wiem jak na tych zegarach odczytać te wartości.
http://images63.fotosik.pl/1024/842397aaaa068736med.jpg

janki5
Sympatyk
Sympatyk

#6 Post autor: janki5 »

Dzisiaj objechałem kilka warsztatów i pod pretekstem zostawienia motora na synchro podpytałem mechaników i wszyscy że ustawia się na równo .Ustawię tę różnice na korzyść pierwszego ale minimalnie bo nie jestem w stanie się dowiedzieć jak to ma wyglądać na zegarach , no chyba że do Pana Hondy zadzwonię :lol: .
Trzy lata jeżdziłem na równo , czytałem tez troche rad Pana MarkaP i on też stwierdził że na równo ustawione synchro to moto lepiej chodzi na wolnych i do średniego zakresu obrotów , gorzej na wyższych i trochę więcej chlapie .

janki5
Sympatyk
Sympatyk

#7 Post autor: janki5 »

Witam temat wakuometra domowej roboty który jeszcze pokazywał by różnice 20mmHg strasznie mnie męczy , przez trzy lata jeżdziłem na synchro na równo a chciałbym mieć ustawione prawidłowo czyli z tą różnicą . A nie uśmiecha mi się wydawać przeszło 300zł na wakuometr słupkowy albo 150-200 na synchro w warsztacie w którym i tak pewnie ustawią na równo (bynajmniej w tych co byłem ) . Wysokość słupka rtęci można przeliczyć na inne wartości np 20 milimetrów słupka rtęci daje ok 27,2 cm słupa wody , jakby zalać wężyk wodą dać dławiki w postaci igły i ustawić różnice 27cm to teoretycznie powinna ona odpowiadać 20mmHg . Ma to wogóle sens .
http://www.convertworld.com/pl/cisnieni ... %99ci.html

ODPOWIEDZ

Wróć do „Serwis”