Wcześniej znalazłem link do porad który był nieaktywny. Teraz nawet tego znaleźć nie mogę

Za wszelkie rady z góry dziękuję.
Varadero SD02 z 2009r.
szuler pisze:Odpuść sobie wymianę czujnika - nowy może bardzo szybko mieć ten sam objaw - sprawdzone.
Jeżeli stosujesz metodę:
- FI nie gaśnie - przekręcasz rozrusznikiem
- wyłączasz stacyjkę
- włączasz stacyjkę ponownie i FI gaśnie - rozruch prawidłowy
powinno zadziałać za pierwszym razem bez konieczności powtórzeń.
Mam już ponad 90kkm i ta przypadłość spotyka mnie gdzieś od 20kkm. Ponieważ procedura jw. działa nie przejmuję się czujnikiem i jeżdżę gdzie mam ochotę
Potwierdzam również - zawsze odpali po tej procedurzeszuler pisze:Odpuść sobie wymianę czujnika - nowy może bardzo szybko mieć ten sam objaw - sprawdzone.
Jeżeli stosujesz metodę:
- FI nie gaśnie - przekręcasz rozrusznikiem
- wyłączasz stacyjkę
- włączasz stacyjkę ponownie i FI gaśnie - rozruch prawidłowy
powinno zadziałać za pierwszym razem bez konieczności powtórzeń.
Mam już ponad 90kkm i ta przypadłość spotyka mnie gdzieś od 20kkm. Ponieważ procedura jw. działa nie przejmuję się czujnikiem i jeżdżę gdzie mam ochotę
ha ha ha - śmieję się, bo jak spotykałem się z chłopakami z serwisu (nie z potrzeby naprawy - chodziło o porady) czy znajomymi (ale tymi którzy nie mają turystyków), to te 12 000 km/sezon robiło na nich duże wrażenieeneron pisze: tylko 12 tys km w zeszłym sezonie to nie jest przebieg ale z totalnego braku czasu to i tak nie jest źle
Raz zdarzyło się, że HISS zgasł po samym przekręceniu wału bez dotykania kluczyka - zgaśnięcie kontrolki zbiegło się z puszczeniem rozrusznika (tak przynajmniej mi się wydaje). Zdarzyło się też, że pomogło samo wyłączenie i włączenie zapłonu kluczykiem bez obracania wału które stosowałem początkowo. Z obrotem wału jest jednak chyba skuteczniejsze.szuler pisze:To może masz kłopot nie z czujnikiem wału a z antenką / układem HISSu.
Pytania uzupełniające:
- Czy na obu kluczykach masz te same objawy ? Jeżeli jeździsz tylko na jednym to przetestuj drugi.
- Czy wtedy jak miałeś kłopoty z uruchamianiem miałeś gdzieś w pobliżu czachy drugi komplet kluczy - bywało iż ten drugi "kłócił" się z pierwszym i HISS głupiał. Nasz drugi komplet wozi plecaczek z dala od antenki.