Pomóżcie proszę - drgania/wibracje
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Re: Pomóżcie proszę - drgania/wibracje
Po pierwsze zmień mechanika,po drugie te wibracje/drgania masz tylko przy przyspieszaniu?Na każdym biegu też szarpie?Na postoju silnik wkręca się ładnie,równo pracuje w całym zakresie obrotów?
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Paweł
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2004
melon,
dzięki za te podpowiedzi, szczerze to skupiłem się tylko na momencie kiedy te wibracje są najbardziej odczuwalne czyli 4/5 bieg i ok 4-5tyś obrotów w górę, wtedy właśnie czuję tą "tarkę" - jutro postaram się sprawdzić dokładnie tak jak napisałeś, na postoju oraz na poszczególnych biegach i dam znać jakie wnioski z tych "testów"
Odnośnie wkręcania na obroty, to wszystko idzie ładnie, nic nie szarpie
dzięki za te podpowiedzi, szczerze to skupiłem się tylko na momencie kiedy te wibracje są najbardziej odczuwalne czyli 4/5 bieg i ok 4-5tyś obrotów w górę, wtedy właśnie czuję tą "tarkę" - jutro postaram się sprawdzić dokładnie tak jak napisałeś, na postoju oraz na poszczególnych biegach i dam znać jakie wnioski z tych "testów"
Odnośnie wkręcania na obroty, to wszystko idzie ładnie, nic nie szarpie
- rondelfranka
- Udaje motocyklistę
- Imię: waldek
- Model: varadero 1000
- Rocznik: 2002
jesli po zdemontowaniu kosza dalej bedzie telepał to pozostaje problem wału , a tego sie nie naprawia tyko wymienianext22 pisze:Taką mam myśl
Zdemontował bym kosz sprzęgła zamkną silnik zalał oliwe i zapalił wtedy kręci się tylko układ tłoki-wał korbowy
I po testach zobsczymy co dalej
- jacekdriver
- Rekrut
- Imię: Jacek
- Model: varadero
- Rocznik: 2003
Coś mi to wygląda że fachowiec jak rozbierał silnik i wymieniał panewki na wyciągniętym wale to powinien go dać do wyważenia a o tym zapomniał .
Romet 750 ( 750 to model nie pojemność ) , wfm , jawa 350 , mz etz 250 , mz etz 150+ silnik z 250 ( to była petarda dopiero ) , mz etz 251 , junak 350 , kawasaki zephyr 1100 , Varadero 1000 2003r.
-
- Model: SD01
- Rocznik: 2000
Chyba wszystko świadczy o tym, że niestety kupiłeś wiadro w niezbyt dobrym stanie. Ja mam prawie 100 tysięcy na orginalnych tarczach przejechane i jeszcze daleko im do zakończenia żywotu. Nie słyszałem też żeby ktoś robił remont silnika w Wiaderku. Osobiście wolałbym szukać używanego pieca niż rozbierać i robić pseudo remont u jakiegoś "Mirka". Także zakłądam, ze twoje moto ma przebieg grubo pondad 300 tyś i to przy słabym trzymaniu reżimu serwisowego.
Vara Hannes na wiaderku ma 560 tysięcy i nic nie pisał o jakichś problemach z silnikiem. Także rozglądnij się za nowym starym piecem.
Vara Hannes na wiaderku ma 560 tysięcy i nic nie pisał o jakichś problemach z silnikiem. Także rozglądnij się za nowym starym piecem.
-
- Imię: Paweł
- Model: Varadero
- Rocznik: 2004
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi,
ostatnio niestety nie miałem w ogóle czasu, aby próbować jakoś rozwiązać ten problem
i szczerze to dalej nie go nie mam (problemy rodzinne)
- Nynek po przeczytaniu twojego posta to faktycznie zaczęła mi chodzić po głowie myśl o wymianie pieca i mam nadzieje, zażegnać problem z silnikiem na dłuższy czas, tym bardziej, że polecany przez wielu miejscowych motocyklistów mechanik, nie odbiera telefonu... ehhh wszystko pod górkę
,
Jednak ostatnio miałem możliwość porozmawiać z gościem, który ma pojęcie o moto i po opisaniu swojego problemu bez zastanowienia rzucił hasło - "a wymieniałeś świecie?" - moja odpowiedź brzmiała oczywiście, że nie bo nie zdawałem sobie sprawy, że przyczyną może być tak błaha rzecz jak popsute świece lub świeca, a co Wy na to forumowicze? czy problemem mogą być świeczniki? dziękuje
PS
Doprecyzuje jeszcze, że wcześniej udało mi się sprawdzić, że na postoju też te drgania są odczuwalne najbardziej w okolicach 4-5 tyś obrotów
ostatnio niestety nie miałem w ogóle czasu, aby próbować jakoś rozwiązać ten problem

Jednak ostatnio miałem możliwość porozmawiać z gościem, który ma pojęcie o moto i po opisaniu swojego problemu bez zastanowienia rzucił hasło - "a wymieniałeś świecie?" - moja odpowiedź brzmiała oczywiście, że nie bo nie zdawałem sobie sprawy, że przyczyną może być tak błaha rzecz jak popsute świece lub świeca, a co Wy na to forumowicze? czy problemem mogą być świeczniki? dziękuje
PS
Doprecyzuje jeszcze, że wcześniej udało mi się sprawdzić, że na postoju też te drgania są odczuwalne najbardziej w okolicach 4-5 tyś obrotów
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Model: VA 1000 VFR1200XD
- Rocznik: 2009
Wcześniej pytałem o świece i co?
Koszt świec to niecałe 2 stówki(irydowe,czytaj serwisówkę).Na pewno nie zaszkodzi je wymienić.
Koszt świec to niecałe 2 stówki(irydowe,czytaj serwisówkę).Na pewno nie zaszkodzi je wymienić.
- rondelfranka
- Udaje motocyklistę
- Imię: waldek
- Model: varadero 1000
- Rocznik: 2002
Witaj.
Bo widzisz jest tak ze jak swieca pada to pada calkiem , nie na raty
Bo widzisz jest tak ze jak swieca pada to pada calkiem , nie na raty