Wyciek paliwa ................
-
- Udaje motocyklistę
- Marka motocykla: honda
- Model: varadero
- Rocznik: 2000
Wyciek paliwa ................
WITAM.Panowie podczas pierwszej (wiosennej) przejażdżki zauważyłem ze cieknie mi paliwo z wężyków odpowietrzających pod silnikiem (dokładnie z jednego i tylko wtedy gdy pracuje silnik) po powrocie paliwo przestało cieknąć,czy ktoś coś wie od czego mogło to być , dodam ze zimą wymieniałem styki pompy paliwa i filtr paliwa. Proszę o opinie bo w kwietniu szykuje mi się dłuższy wyjazd i nie chciałbym mieć niespodzianek po drodze .Mam nadzieję ze problem nie powróci a ,ale w razie W to będę wiedział od czego zacząć.
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: S
- Marka motocykla: S
- Model: B
- Rocznik: 2
Re: Wyciek paliwa ................
A nie miałeś przypadkiem pełnego baku paliwa? Ja u siebie jak zalałem pod sam korek, to taką samą sytuację miałem, też po chwili zaczęło paliwo tym wężykiem lecieć, gdy moto stał na bocznej stopce. Ale po chwili przestało.
-
- Udaje motocyklistę
Miałem z 2 cm.luzu od korka,ale ciekło tylko na włączonym silniku.
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: S
- Marka motocykla: S
- Model: B
- Rocznik: 2
Widocznie wytworzyło się jakieś większe ciśnienie w baku, co spowodowało zwiększenie objętości paliwa, i jego nadmiar spłynął tym wężykiem. Zatem bez obawy, następnym razem troszkę mniej lej paliwa. Objaw jak najbardziej normalny, brak powodów do obaw.
-
- Udaje motocyklistę
Ok.dzięki za pomoc 

- płock1964
- Sympatyk Weteran
- Marka motocykla: Varadero + Pannonia
- Model: sd1
- Rocznik: 1999
Sprawdziłbym zaworki iglicowe w gaźnikach.BAJO pisze:WITAM.Panowie podczas pierwszej (wiosennej) przejażdżki zauważyłem ze cieknie mi paliwo z wężyków odpowietrzających pod silnikiem (dokładnie z jednego i tylko wtedy gdy pracuje silnik) po powrocie paliwo przestało cieknąć,czy ktoś coś wie od czego mogło to być , dodam ze zimą wymieniałem styki pompy paliwa i filtr paliwa. Proszę o opinie bo w kwietniu szykuje mi się dłuższy wyjazd i nie chciałbym mieć niespodzianek po drodze .Mam nadzieję ze problem nie powróci a ,ale w razie W to będę wiedział od czego zacząć.
Pozdrawiam, życzę miłego dnia. Szerokości.
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: Kamil
- Marka motocykla: Honda XLV 1000
- Model: SD01
- Rocznik: 1999
Mogł się zawiesić pływak w gaźniku i zaworkiem ucieka tak jak kolega przedmówca słusznie zasugerował. Silnik pracuje normalnie? Posłuchaj czy pompa nie pracuje cały czas.
Honda XL 1000, H-D FLSTF EVO, SAM ZAP 1200 x 2, Dniepr Mt9
- atego815
- Uczy się jeździć
- Marka motocykla: Varadero
- Model: 1000 SD1
- Rocznik: 2001
Czy może jest tutaj autor tego filmiku?
A może ktoś jednoznacznie to zdiagnozował? Mam to samo... Na pracującym leje się z wężyka...
https://www.youtube.com/watch?v=_aPvkMt3kAY
A może ktoś jednoznacznie to zdiagnozował? Mam to samo... Na pracującym leje się z wężyka...
https://www.youtube.com/watch?v=_aPvkMt3kAY
Gdy jeżdżę, to myślę...Boję się myśleć, co będzie gdy przestanę...
- vaaks
- Sympatyk
- Imię: Władysław
- Marka motocykla: SUZUKI
- Model: DL 650
- Rocznik: 2017
Jeżeli to gaźnikowiec, to jest to przelew z gaźnika - za wysoki poziom. Przyczyny - zaworek, pływak/i (nie wiem czy 1 czy 2 bo mam wtrysk).
Młodość przychodzi z wiekiem. S. Tym
Wiek to tylko liczba
------------------------------------------------------------------------
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
Wiek to tylko liczba
------------------------------------------------------------------------
Były:
Varadero 1000
Drag Star 1100
Drag Star 650
Jawa 250
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
Jednoznacznie to trudno cokolwiek zdiagnozować. Wygląda to faktycznie na problem z gaźnikami. Jest on spotykany, gdy w komorze pływakowej znajdują się zanieczyszczenia od paliwa lub gdy ktoś spuszcza benzynę na zimę (pływak potrafi się zawiesić). Oczywiście pomijamy efekt eksploatacji sprzętu.
Proponuję zrzucić bak lub go podnieść na ramce serwisowej i popukać delikatnie w komorę pływaka, zarówno przedniego jak i tylnego gaźnika. Jeśli to nie załatwi sprawy to pozostaje oddanie do serwisu, najlepiej razem z czyszczeniem ultradźwiękami. Jakość paliwa jest różna i zazwyczaj samo czyszczenie już rozwiązuje wiele problemów z układem zasilania.
Możesz też sam przeserwisować gaźniki, ale jest problem z dostępem do części - Honda oferuje tylko zestawy, a nie pojedyncze części (tu głównie chodzi mi o o-ringi). Ceny są w niektórych przypadkach zabójcze...
Proponuję zrzucić bak lub go podnieść na ramce serwisowej i popukać delikatnie w komorę pływaka, zarówno przedniego jak i tylnego gaźnika. Jeśli to nie załatwi sprawy to pozostaje oddanie do serwisu, najlepiej razem z czyszczeniem ultradźwiękami. Jakość paliwa jest różna i zazwyczaj samo czyszczenie już rozwiązuje wiele problemów z układem zasilania.
Możesz też sam przeserwisować gaźniki, ale jest problem z dostępem do części - Honda oferuje tylko zestawy, a nie pojedyncze części (tu głównie chodzi mi o o-ringi). Ceny są w niektórych przypadkach zabójcze...
- atego815
- Uczy się jeździć
- Marka motocykla: Varadero
- Model: 1000 SD1
- Rocznik: 2001
Wydaje się że temat ogarnięty... Mimo że w dziwny sposób, dla mnie niezrozumiały...
Zgadzam się że to prawdopodobnie iglica pod pływakiem. Może nie domykać, coś podeszło i nadmiarem będzie wylewać...
Jednak u mnie zauważyłem dziwną prawidłowość .
Miałem porozpinaną linię paliwową... bak, pompa, węże. Po poskładaniu wszystkiego, zaczął się wyciek właśnie z nadmiaru. Dokładnie jak pokazuje film.
Kombinowałem, szukałem, przyczyny. Znowu część porozpinałem, zdjąłem bak. W pewnym momencie coś mi przyszło do głowy , dmuchnąłem w powrót. powietrze.Swobodnie gdzieś uchodziło. Znalazłem po drugiej stronie moto, zakończenie linii nadmiaru. To swobodnie wiszący, otwarty wężyk. Zatkałem go na chwilę i ponownie dmuchnąłem.. Paliwo wylało się z gaźników. z komór pływakowych. Odpaliłem moto, o dziwo przestało wyciekać z wężyka nadmiaru. Ucieszyłem się że pewnie paproch gdzieś był który wszystko psuł. Więc poskładałem, wszystko na cacy. odpalam, i znowu się leje....
Ponownie szybka operacja zatkania drugiego końca, dmuchnięcie ustami w nadmiar i po chwili przestało lecieć.
Zacząłem się zastanawiać, że może to jednak nie paproch, a jakaś prawidłowość. Trzeba gdzieś ciśnienie wyrównać? Coś odpowietrzyć?? Dziwne...
W każdym razie, zrobiłem dzisiaj ze 150 km, męczyłem moto na wszystkie sposoby, i ani kropelki z wężyka..
Wężyk nadmiaru to 22 natomiast druga strona, ten który na chwilę zatkałem, to 20..
Zgadzam się że to prawdopodobnie iglica pod pływakiem. Może nie domykać, coś podeszło i nadmiarem będzie wylewać...
Jednak u mnie zauważyłem dziwną prawidłowość .
Miałem porozpinaną linię paliwową... bak, pompa, węże. Po poskładaniu wszystkiego, zaczął się wyciek właśnie z nadmiaru. Dokładnie jak pokazuje film.
Kombinowałem, szukałem, przyczyny. Znowu część porozpinałem, zdjąłem bak. W pewnym momencie coś mi przyszło do głowy , dmuchnąłem w powrót. powietrze.Swobodnie gdzieś uchodziło. Znalazłem po drugiej stronie moto, zakończenie linii nadmiaru. To swobodnie wiszący, otwarty wężyk. Zatkałem go na chwilę i ponownie dmuchnąłem.. Paliwo wylało się z gaźników. z komór pływakowych. Odpaliłem moto, o dziwo przestało wyciekać z wężyka nadmiaru. Ucieszyłem się że pewnie paproch gdzieś był który wszystko psuł. Więc poskładałem, wszystko na cacy. odpalam, i znowu się leje....

Ponownie szybka operacja zatkania drugiego końca, dmuchnięcie ustami w nadmiar i po chwili przestało lecieć.
Zacząłem się zastanawiać, że może to jednak nie paproch, a jakaś prawidłowość. Trzeba gdzieś ciśnienie wyrównać? Coś odpowietrzyć?? Dziwne...
W każdym razie, zrobiłem dzisiaj ze 150 km, męczyłem moto na wszystkie sposoby, i ani kropelki z wężyka..

Wężyk nadmiaru to 22 natomiast druga strona, ten który na chwilę zatkałem, to 20..
- Załączniki
-
- 61_1172402593.jpg (97.6 KiB) Przejrzano 13214 razy
Gdy jeżdżę, to myślę...Boję się myśleć, co będzie gdy przestanę...
Cześć Koledzy
Czy ktoś jednoznacznie przećwiczył temat z wyciekiem paliwa przez wężyk odpowietrzający. U mnie po dość długiej przerwie, po odpaleniu Viaderka zaczęło się lać z powyższego wężyka. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki i podpowiedzi.
Czy ktoś jednoznacznie przećwiczył temat z wyciekiem paliwa przez wężyk odpowietrzający. U mnie po dość długiej przerwie, po odpaleniu Viaderka zaczęło się lać z powyższego wężyka. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki i podpowiedzi.
- JarekS
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Jarek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero XL 1000
- Rocznik: 2003
Przejrzyj temat „Kapie z pod motoru po zatankowaniu” może znajdziesz tam odpowiedz na twoje pytanie. Ja znalazłem.
Uważaj na głos w Twojej głowie, który mówi, że nie dasz rady - łże skurwysyn.
~ Jakub Żulczyk
~ Jakub Żulczyk
Dzięki za podpowiedź, ewidentnie kapie z wężyka przelewowego który prowadzi do gaźnika, przed samym gaźnikiem jest trójnik i tam się rozdziela na na obydwa. Dzisiaj wypróbowałem metodę kolegi z postów wyżej i dmuchnąłem w wężyk, coś myknęło i na razie się nie leje. Wyglądało tak jak by się pływak zawiesił. Moto pracowało przez 1/2h i na razie nic nie ciekło. Może będę mógł zapomnieć o temacie
, jak nie dam do czyszczenia.
![Szczęśliwy [:DD]](./images/smilies/3a.gif)