Mocowanie czaszy - jak powinno byc w oryginale (sd02)
- ArturNtv
- Sympatyk Weteran
- Imię: Artur
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2004
Mocowanie czaszy - jak powinno byc w oryginale (sd02)
W moim egzemplarzu po zdjeciu szyby, czasza byla przykrecona 4 srubami. Chcac obnizyc szybe, musialem najpierw powykrecac te sruby, przykrecic je w gornych otworach w kazdym rzędzie i dopiero przykrecic szybe 4 srubami. Czy tez tak macie, czy to wymysl poprzedniego wlasciciela?
- Staszek1
- Sympatyk
- Imię: Staszek
- Marka motocykla: KTM
- Model: 1090 ADV R
- Rocznik: 2018
Re: Mocowanie czaszy - jak powinno byc w oryginale (sd02)
Nie dokładnie rozumiem Twój opis, ale postaram się przedstawić jak jest u mnie.
Aby zmienić położenie szyby, odciągasz gumowe zaślepki ( te na szybie) pod nimi są cztery śruby - po dwie na stronę.
Przechodzą one na wylot przez czachę i wkręcają się w stelaż, w którym są takie nagwintowane tulejki w gumowej osłonie: Tych tulejek jest osiem, po cztery na każdą stronę.
Przy każdej pozycji szyby, wysokiej, albo niskiej korzystasz tylko z czterech z nich, pozostałe są "wolne i gotowe" do położenia szyby w innej pozycji.
Nie wiem, czy rozjaśniłem, ale ......
Aby zmienić położenie szyby, odciągasz gumowe zaślepki ( te na szybie) pod nimi są cztery śruby - po dwie na stronę.
Przechodzą one na wylot przez czachę i wkręcają się w stelaż, w którym są takie nagwintowane tulejki w gumowej osłonie: Tych tulejek jest osiem, po cztery na każdą stronę.
Przy każdej pozycji szyby, wysokiej, albo niskiej korzystasz tylko z czterech z nich, pozostałe są "wolne i gotowe" do położenia szyby w innej pozycji.
Nie wiem, czy rozjaśniłem, ale ......
Podróżować to żyć.
(Hans Christian Andersen)
- ArturNtv
- Sympatyk Weteran
Dzieki za logiczny opis.
U mnie wszystkie tulejki byly zajete. Do 4 byla przykrecona szyba, pozostale byly wykorzystane przez sruby, ktore mocowaly samą czasze do stelaza.
Czyli rozumiem, ze ktos byl nadgorliwy i po zdjeciu szyby wszystkie otwory powinny byc wolne?
U mnie wszystkie tulejki byly zajete. Do 4 byla przykrecona szyba, pozostale byly wykorzystane przez sruby, ktore mocowaly samą czasze do stelaza.
Czyli rozumiem, ze ktos byl nadgorliwy i po zdjeciu szyby wszystkie otwory powinny byc wolne?
- Staszek1
- Sympatyk
- Imię: Staszek
- Marka motocykla: KTM
- Model: 1090 ADV R
- Rocznik: 2018
Tego nie napisałem.
Tak jest u mnie. A właściwie było, bo teraz to jest zupełna "innowacja".
Tak jest u mnie. A właściwie było, bo teraz to jest zupełna "innowacja".

Podróżować to żyć.
- ArturNtv
- Sympatyk Weteran
Moze kos jeszcze sie wypowie. Czy po odkreceniu szyby wszystkie otwory powinny byc wolne?
- Załączniki
-
- s-l1600.jpg (117.46 KiB) Przejrzano 8805 razy
- Wild Hog
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Sylwek
- Model: XL 1000V
- Rocznik: 2009
U mnie tak to wygląda. Górne otwory były wolne i na nie najpierw przykręciłem Antkowe mocowanie. Dół mocowania - uchwytu pokrywa się z górą szyby i raczej nie było tam żadnych śrub po spodem.
No tak.... góra była wolna więc złapałem uchwyt reszta jak napisałem i jedna pusta zostaje.
No i reszta jak kolega wyżej napisał (mocowanie szyby)
No tak.... góra była wolna więc złapałem uchwyt reszta jak napisałem i jedna pusta zostaje.
No i reszta jak kolega wyżej napisał (mocowanie szyby)
Bond. James Bond.
- ArturNtv
- Sympatyk Weteran
Dzięki za pomoc.
Przy okazji pytanko kolejne. Montujac Antkowy uchwyt gorne mocowanie szyby jest odsuniete od czaszy o grubosc uchwytu. Czy podkladales cos pod dolne mocowanie szyby aby wyrownac tą odległość?
Przy okazji pytanko kolejne. Montujac Antkowy uchwyt gorne mocowanie szyby jest odsuniete od czaszy o grubosc uchwytu. Czy podkladales cos pod dolne mocowanie szyby aby wyrownac tą odległość?
- Wild Hog
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Sylwek
- Model: XL 1000V
Myślałem o tym, ale nie zrobiłem. szyba jest odsunięta od pierwotnego położenia o jeden, może dwa stopnie, poza tym na górne śruby zastosowałem takie plastiki z wieczkiem - aby łeb śruby był schowany i nie dotykał bezpośrednio do szyby, tak że szyba opiera się własnie o te łebki - wieczka.
Bond. James Bond.
- ArturNtv
- Sympatyk Weteran
Dzieki za pomoc, tez tak zrobie.
-
- Rekrut
- Imię: Paweł
- Model: XL1000V
- Rocznik: 2005
Pytanie - czy mam poprawnie usytuowane te elementy regulacji szyby? Bo podczas jazdy szyba przesuwa się i śruba "wpada" do tego szerokiego otworu i po prostu jest luźna... Pytam, bo już zgłupiałem, czy to ja jestem jakiś ułomny, czy to mocowanie jest beznadziejne... Po co w ogóle ten szeroki otwór w szybie???
A w dolnym podłużnym mocowaniu ten plastikowy "łącznik" powinien być od dołu śruby, czy od góry?
Sory za banalne pytania...
A w dolnym podłużnym mocowaniu ten plastikowy "łącznik" powinien być od dołu śruby, czy od góry?
- Załączniki
-
- Dół.jpg (2.25 MiB) Przejrzano 7912 razy
-
- 9.jpg (1.33 MiB) Przejrzano 7912 razy
- ArturNtv
- Sympatyk Weteran
Wyglada, ze jest ok. Jesli masz dobre tuleje gumowo-metalowe w stelazu pod czasza (te, w które wkrecaja sie śruby mocujace czasze i szybe), nic w czasie jazdy sie nie przesuwa i nie opada.
-
- Rekrut
- Imię: Paweł
- Model: XL1000V
- Rocznik: 2005
Ok, dzięki. No właśnie się upewniałem, bo dolna śruba nie dociska. Ale nie zmieniam zdania, że sposób mocowania szyby w Viadrze jest... oryginalny...
-
- Sympatyk
- Imię: mmm
- Marka motocykla: honda
- Model: VA 1000 VFR1200XD
U mnie jeszcze nigdy szyba czy śruba się nie zluzowała.Te duże otwory są po to że nie musisz ich całkiem wykręcać(śrub) przy demontażu szyby.Łącznik powinien być tak ustawiony(u góry) coby łeb śruby wszedł głęboko.Podlasiak pisze:Pytanie - czy mam poprawnie usytuowane te elementy regulacji szyby? Bo podczas jazdy szyba przesuwa się i śruba "wpada" do tego szerokiego otworu i po prostu jest luźna... Pytam, bo już zgłupiałem, czy to ja jestem jakiś ułomny, czy to mocowanie jest beznadziejne... Po co w ogóle ten szeroki otwór w szybie???