Od poprzedniego postu trochę minęło, więc tytułem uzupełnienia: nic nie dało czyszczenie w lutym przełącznika, natomiast w marcu, gdy temperatury zaczęły przekraczać +5 stopni, wszystko znów działa doskonale.michalwnuk4 pisze:w niskich temp smar gestnieje i wszystko dziala powoli albo wcale
daj troche wd40 w przelacznik to rozrzedzi smar i bedzie ok
Kierunkowskazy "głupieją"
- TomekJ
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Tomek
- Marka motocykla: Teraz Suzuki DL650
- Model: Dawniej Varadero 125
- Rocznik: 2011
Re: Kierunkowskazy "głupieją"
Romet Pony 50-M-2 -> Jawa 350TS -> Honda Varadero 125XL -> Suzuki V-Strom 650 DL
- james
- Motocyklista jak się patrzy !!!
- Imię: Marek
- Marka motocykla: Honda
- Model: Varadero
- Rocznik: 2000
@TomekJ: czym/co smarowałeś? Miałem podobnie po pierwszej próbie - po zastosowaniu wazeliny technicznej (tylko na prowadzenie), od dwóch lat wszystko działa (w ujemnych temperaturach też testowałem).
- TomekJ
- Stały bywalec - trochę wymiata
- Imię: Tomek
- Marka motocykla: Teraz Suzuki DL650
- Model: Dawniej Varadero 125
- Rocznik: 2011
Styki, płynem dedykowanym ponoć do styków właśnie. W przepastnych czeluściach mojego garażu gdzieś istnieje to cudo, jak znajdę to sprawdzę markę i napiszę. Natomiast kwestia wpływu temperatury na przełącznik jest dla mnie niemal oczywista.james pisze:@TomekJ: czym/co smarowałeś? Miałem podobnie po pierwszej próbie - po zastosowaniu wazeliny technicznej (tylko na prowadzenie), od dwóch lat wszystko działa (w ujemnych temperaturach też testowałem).
Romet Pony 50-M-2 -> Jawa 350TS -> Honda Varadero 125XL -> Suzuki V-Strom 650 DL
-
- Dzień dobry jestem tu nowy.
- Imię: Krzysiek
- Model: Varadero XL125
- Rocznik: 2008
Witam
Moje problemy z lewym kierunkowskazem polegają na tym, że najczęściej po włączeniu w lewo przepala sie bezpiecznik. Czasami zaskoczy i chwile działa, ale najczęściej to przygasają lub nawet migają pozycje z przodu i z tyłu. Kierunki w tym czasie się nie palą. Kierunkowskazy w prawo działają ok (przerywacz wymieniony).Proszę o pomoc, wczoraj kupiłem i już taki problem jak pech to pech. Rocznik 2008
Moje problemy z lewym kierunkowskazem polegają na tym, że najczęściej po włączeniu w lewo przepala sie bezpiecznik. Czasami zaskoczy i chwile działa, ale najczęściej to przygasają lub nawet migają pozycje z przodu i z tyłu. Kierunki w tym czasie się nie palą. Kierunkowskazy w prawo działają ok (przerywacz wymieniony).Proszę o pomoc, wczoraj kupiłem i już taki problem jak pech to pech. Rocznik 2008
- ADAMO16
- Imię: Adam
- Model: Varadero SD02
- Rocznik: 2005
Gdzies masz zwarcie. Przewod plusowy styka sie z masa. Lukales do lamp? Jak tam ok to po przewodach od kierunkow do przerywacza musisz isc, sprawdzic czy gdzies jakiegos przetarcia nie ma.
Varadero XL 1000 juz jest 
Africa Twin byla :-(

Africa Twin byla :-(
-
Odłączyłem tylną lampę i przedni kierunkowskaz i dalej to samo.Przepaliła mi się paczka bezpieczników więc włożyłem troche większy i sprawa wygląda następująco w prawo nadal ok ale w lewo chwilę miga dobrze, chwilę przygasają kontrolki chwilę migają aż słychać jak silnik zmniejsza obroty i znowu zamiga kilka razy i tak na okrągło na wyłączonym silniku też takie cuda się dzieją. Proszę o pomoc bo już mam dość tego moto.
-
- Udaje motocyklistę
- Imię: Adam
- Model: Xl sd02 1000
- Rocznik: 2004
Masz na rzywca gdzieś zwarcie! I szukasz porady na forum gdzie ono jest? Szybciej do wróżki! Tym sposobem też bym miał Moto dość, wkładać bezpieczniki i palić je...
- james
Niestety nie pozostaje Tobie nic innego jak ściągnąć plastiki, siedzenie, czaszę i po kolei rozłączać kostki/sprawdzać bezpieczniki. Zajęcie żmudne, ale inaczej to loteria. Zacznij od porozpinania głównych kostek (na wyłączonym zapłonie), później spróbuj go odpalić i sprawdź bezpieczniki:
>>wszystko dobrze = zwarcie w odłączonych obwodach/obwodzie;
>>pali bezpieczniki = zwarcie w podłączonym obwodzie.
Jest to do zdiagnozowania w jeden, może dwa dni
Powodzenia!
>>wszystko dobrze = zwarcie w odłączonych obwodach/obwodzie;
>>pali bezpieczniki = zwarcie w podłączonym obwodzie.
Jest to do zdiagnozowania w jeden, może dwa dni

Powodzenia!
-
Dzięki za odpowiedz, czy masz schemat elektryczny do wersji z 2008 bo mam tylko przedliftowy i przerywacz ma tam tylko dwa przewody i wychodzi na to że gdzieś pomarańczowy (lewe kierunkowskazy) dotyka do masy.
- james
Jeśli chodzi o dokumentację techniczną to warto zajrzeć tutaj (o ile jeszcze tego nie zrobiłeś): http://hondavaradero.pl/phpBB3/viewforum.php?f=85
Instalacje elektryczne (a tym samym schematy) mogą się nieco różnić w zależności od regionu i tak jest np. w przypadku SD01 - ten sam rocznik, a występują różnice w wiązce.
Instalacje elektryczne (a tym samym schematy) mogą się nieco różnić w zależności od regionu i tak jest np. w przypadku SD01 - ten sam rocznik, a występują różnice w wiązce.
- PEPE64
- Sympatyk Weteran
- Imię: Piotr
Sprawa jest prosta. Jak Ci się nie chce szukać zwarcia, to odłącz całkowicie przewód plusowy od lewego kierunku i poprowadź nowy. Kilka minut roboty i ogarnięte
P.s. Wkładanie mocniejszych bezpieczników, mija się z celem:

P.s. Wkładanie mocniejszych bezpieczników, mija się z celem:
Motorynka Romet 50, WSK 175 Kobuz, WSK 175 Perkoz, Pannonia 250, CZ350 ((6V), CZ350 (12V), Jawa 350TS, Suzuki Savage LS650, Honda Transalp 600, Honda Varadero 1000.
-
Większy bezpiecznik był zamontowany na chwilę dla testów.Zapytam jeszcze raz czy ma ktoś schemat instalacji do 125xl 2008 DE?
-
Zwycięstwo, wiaderko będzie żyło. W niezbyt przemyślany sposób zamontowana gruba wiązka przewodów załamana na ostrej krawędzi zbiornika musiała doprowadzić do problemów. Jak w przetarciu zobaczyłem pomarańczowy przewód to zaraz byłem w domu, teraz tylko wszystko dobrze zaizolować i zabezpiczyć i w drogę. Dziękuję wszystkim za mniej lub bardziej merytoryczne wypowiedzi
w temacie. Dziękuję i pozdrawiam , szerokiej drogi
w temacie. Dziękuję i pozdrawiam , szerokiej drogi